Sanna Rayman skriver i Svenska dagbladet ganska – kanske alltför – entusiastisk om avregleringen av apoteksmarknaden. Jag själv tycker också att det blivit bättre för mig. Det är enklare att komma till ett apotek och apoteken har samtliga öppet längre. Jag märker på grund av högkostnadsskyddet inte heller av någon prishöjning för sonens astmamedicin. De mediciner jag själv köper – ganska få – har heller inte blivit märkbart dyrare. Jag tycker alltså också att avregleringen hittills ser ut att ha lyckats.
Men samtidigt är det väl för tidigt att ropa hej ännu. Reformen på apoteksmarknaden är alltför nyligen genomförd för att man skall kunna dra säkra slutsatser. De nyetableringar som skett känns åtminstone hos mig i den ganska lilla staden Skövde som en klar överetablering, och en konsolidering lär utan tvivel följa: alla de nya apoteken som öppnat kommer knappast att bära sig. Hur det på sikt ser ut med konkurrenssituationen, vet vi alltså inte ännu. Konkurrensverkets rapport, till vilken Rayman hänvisar, kan på den sidan knappast ens ge indikationer för hur det kommer att bli. Vi bör nog vänta åtminstone fem år innan vi drar våra första slutsatser.
Det sist sagda inkluderar också kritiken. På olika bloggar som politiskt står till vänster (här, här och här) sågas reformen utmed fotknölarna. Jag undrar på vilken grund: som sagt vet vi inte ännu hur det blir med reformen på apoteksmarknaden. Jag är också lite överraskad över klagomålet att den ena apotekskedjan inte vet vad den andra har för mediciner på lager: det är lite som att kräva att den ena livsmedelsbutiken skall veta vad den andra har för sortiment. För kroniskt sjuka handlar det knappast heller om akuta nödlägen för att få tag på medicin: som sagt har sonen astma, liksom även jag, och självklart måste man planera att man har rätt medicin hemma. Så har det väl alltid varit? Jag har svårt att se att detta skulle vara någon försämring.
Jag har också svårt för jämförelserna med el- eller järnvägsmarknaden. El- och järnvägsmarknaderna utgör exempel på speciella marknader, nämligen infrastrukturmarknader som utmärks av att den väsentliga grunden för marknaden – elledningar och spåren – är monopolistisk till sin natur. Dels bör den strukturen inte mångdubblas: det är knappast samhälls- eller företagsekonomiskt lönsamt att lägga ett nytt spår bredvid ett redan existerande och tillräckligt spår, en ny ledning bredvid en redan existerande och fullt tillräcklig ledning. Dels har de nödvändiga näten sina begränsningar: nätet kan inte lagra el och man kan alltså inte pumpa in hur mycket el som helst, och där ett tåg åker eller står, kan inget annat tåg åka eller stå. Ingen av dessa begränsningar gäller för apoteksmarknaden: det är bara att hyra en lokal och smälla upp ett apotek. De problem som vi utan tvival har på el- och järnvägsmarknaden kommer inte att yttra sig på apoteksmarknaden.
Det som däremot är ett äkta problem är ett möjligt oligopol såsom det som uppstått i Norge och som också finns i Storbritannien. Ett privat oligopol kan tänkas leda till att priserna ökar, då de privata företagen i motsats till det statliga monopolet har ett vinstkrav. Det statliga Apoteksbolaget måste numera också ha ett vinstkrav, eftersom annars reformen skulle vara en skenreform. Detta gäller åtminstone så länge Apoteksbolaget har en dominerande ställning på marknaden, vilket det lär ha under överskådlig tid: en dominant spelare får inte utnyttja sin dominerande ställning till att tvinga andra bort från marknaden. Högre läkemedelspriser är alltså ett realistiskt scenario, och detta är enligt min mening den enda realistiska negativa följden av avregleringen på apoteksmarknaden.
Med andra ord står vinsten i form av längre öppettider och åtminstone tills vidare fler apotek mot förlusten att priserna för läkemedel sannolikt kommer att stiga. Hur man väger dessa två synpunkter mot varandra, är inte givet, och självklart kan man tycka att de förväntade högre priserna väger tyngre än den utökade service som vi hittills har sett. Det bör dock anmärkas att det är ett lite försåtligt retoriskt grepp att påstå att det är ”de sjuka” som får betala notan. De allra flesta av oss köper relativt lite medicin. De som behöver receptbelagd medicin ofta, faller under högkostnadsskyddet, och det är alltså – i den solidariska anda som så ofta åberops i sammanhanget – skattebetalarkollektivet som får stå för de kanske ökande priserna. Även detta är förstås en allvarlig konsekvens som kanske kan anses väga tyngre än den förbättrade servicen, men det är i vart fall i den politiska retoriken viktigt att identifiera rätt bärare av kostnaden, nämligen friska liksom sjuka skattebetalande svenskar.
Det klagas ofta över den ideologiska hållningen som ser en vinst i att alla som så är hågade kan öppna apotek, driva elbolag eller järnvägstrafik. Det ligger dock åtskillig ideologisk rigiditet också i den hållningen som anser att allt blir bättre bara staten äger verksamheten. Jag kan inte se att SJ, Vattenfall eller Telia är särskilt välskötta, och jag har också svårt att förstå varför det är bättre att med skattemedel betala alla de byråkrater som krävs för att förvalta offentliga monopol än att med samma skattemedel betala privata aktörer som med ofta med mindre personal sköter samma jobb. Jag anser inte att telemarknaden var bättre, att elmarknaden var bättre eller att apoteksmarknaden var bättre under monopoltiden. Bristerna var fördelade på ett annat sätt. Det enda som jag regelbundet kan klaga på är att tillsynen över de avreglerade marknaderna brister, och att spelreglerna för marknaderna ofta är för rudimentärt utformade för att verkligen garantera ett jämt spelplan. Sådana brister kan man dock rätta till.
I slutändan har vi alltså att göra med ideologiska val: liberalisering eller statligt monopol. Eftersom jag inte tror på någon objektivitet vad gäller moraliska och politiska hållningar, kan jag inget annat än att anse att båda hållningarna är lika legitima och att alltså frågan efter liberalisering eller monopol måste besvaras genom omröstning. På 1970-talet vann med avseende på apoteksmarknaden de som tycker att verksamheten bör utgöra ett statligt monopol. På 2000-talet vann de som tycker att marknaden skall i princip vara tillgänglig för alla.
Är det verkligen en anledning att bli så in i Norden lyrisk eller upprörd?
50 kommentarer
Comments feed for this article
januari 6, 2011 den 11:53 f m
Anders_S
Du har rätt i dina invändningar mot jämförelsen mellan el- och läkemedelsmarknaden. De är inte jämförbara som marknader betraktade. Elmarknaden liksom järnvägen är naturliga monopol. Det är inte läkemedelsmarknaden. Men förekomsten av omfattande patent och monopolsituationen på lönsamma läkemedel gör vissa delar av läkemedelsmarknaden till monopol som funkar likadant som naturliga monopol. Ett avskaffande av patent är kanske nödvändigt för en fungerande läkemedelsmarknad i stort. Fram tills dess är det kanske ändå bäst med offentlig kontroll över i alla fall distributionen.
Men min jämförelse var mera på planet om hur kapitalismen brukar utveckla sig på olika marknader oavsett om de är naturliga monopol eller inte.. Dvs mot monopol och oligopol för att det ger möjligheter till större vinster.
januari 6, 2011 den 11:59 f m
Jakob Heidbrink
Anders: Fair point, men nu gäller ju monopolfrågan i just det här fallet inte patenten eller dylikt, utan detaljhandeln. Det finns alltså ingen parallell över huvud taget. Vad gäller oligopolstrukturen, är frågan ännu öppen: det kan hända att du får rätt i dina förutsägelser, men det kan också hända att något oligopol inte uppstår. Oligopol behöver för övrigt inte nödvändigtvis leda till större vinster, inte heller monopol, fast det senare är nog rätt så vanligt. På oligopola marknader finns också möjlighet till knivskarp konkurrens. Jag tycker nog att sambanden och därmed utvecklingsmöjligheterna är något mera komplexa än du vill ge sken av.
januari 6, 2011 den 1:15 e m
PerH
Receptbelagda läkemedel prissätts genom förhandlingar mellan läkemedelsverket och läkemedelsbolagen. De priserna har väldigt lite med marknaden att göra. Och så är det i de flesta Europeiska länder – jag är osäker om det finns något land där inte staten på ett eller annat sätt förhandlar priserna på de läkemedel som skall vara ersättningsberättigade.
Tycker Din kommentar ovan om oligopol är mycket klokare än huvudtexten, även om den är rätt klok också. Oligopol i järnverksbranschen är betydligt mer komplicerad än på apoteksmarknaden där ju varje enskild affär kan utsättas för konkurrens. Och rädslan för oligopol är väl störst bland de som gråter över att monopolet nyss avvecklats.
Hur som helst är det bättre än en marknad där all konkurrens är förbjuden. Den vet man ju hur den blir.
januari 6, 2011 den 3:45 e m
David Vrensk
Visst är det för tidigt att sätta betyg på hela apoteksreformen, men du framstår som oseriös när du du viftar undan klagomålet att apoteken inte har koll på varandras lager. Det handlar ju om en reell försämring jämfört med hur det var före avregleringen. Om jag är rejält sjuk och har fått recept på ett specifikt preparat så får jag nu ingen hjälp med att hitta ett apotek som har preparatet. Tidigare krävdes max två apoteksbesök: ett för att få information och ett för att köpa preparatet.
Jämförelsen med mataffärer sviktar dessutom kraftigt. Om jag har fått recept på åtta tabletter av ett specifikt preparat och det apotek jag går till bara har en förpackning med tio tabletter så får jag glatt leta vidare, utan hjälp, medan jag i en mataffär hade kunnat köpa en större förpackning och bara ta det jag behövde.
januari 7, 2011 den 10:03 f m
PerH
Om man satt i Malmö en lördagkväll och behövde medicin kunde man på monopolets tid ringa apotekets upplysning och få veta att medicinen fanns på apoteket Scheele i Stockholm. Där det kunde hämtas på söndagen. Eller t o m på lördagkvällen.
Vanliga apotek i andra länder har andra problem. Oftast mindre. Om ett apotek inte har en medicin tar de hem den inom någon timme. På rutin. Har man bråttom hjäloer de en att hitta den på annat håll. Men det tar naturligtvis ett tag innan apotekspersonal som uppfostrats i offentligsektortänkande börjar tänka som om kunderna var – kunder.
Men det går alltid att konstruera ett problem som inte löses av större tillgång till apotek.
januari 6, 2011 den 3:55 e m
Bo Baldersson
Dr Heidbrink skrev:
”I slutändan har vi alltså att göra med ideologiska val: liberalisering eller statligt monopol. Eftersom jag inte tror på någon objektivitet vad gäller moraliska och politiska hållningar, kan jag inget annat än att anse att båda hållningarna är lika legitima och att alltså frågan efter liberalisering eller monopol måste besvaras genom omröstning. På 1970-talet vann med avseende på apoteksmarknaden de som tycker att verksamheten bör utgöra ett statligt monopol. På 2000-talet vann de som tycker att marknaden skall i princip vara tillgänglig för alla.”
Dr Heidbrink tror uppenbarligen på fullt allvar att detta är någonting som man kan rösta om i Sverige.
Så är det emellertid inte. Så här står det i artikel 106 i EU-fördraget (härstammar från artikel 90 i Romfördraget):
1. Medlemsstaterna ska beträffande offentliga företag och företag som de beviljar särskilda eller exklusiva rättigheter inte vidta och inte heller bibehålla någon åtgärd som strider mot reglerna i fördragen, i synnerhet reglerna i artiklarna 18 samt 101–109.
2. Företag som anförtrotts att tillhandahålla tjänster av allmänt ekonomiskt intresse eller som har karaktären av fiskala monopol ska vara underkastade reglerna i fördragen, särskilt konkurrensreglerna, i den mån tillämpningen av dessa regler inte rättsligt eller i praktiken hindrar att de särskilda uppgifter som tilldelats dem fullgörs. Utvecklingen av handeln får inte påverkas i en omfattning som strider mot unionens intresse.
3. Kommissionen ska säkerställa att bestämmelserna i denna artikel tillämpas och, när det är nödvändigt, utfärda lämpliga direktiv eller beslut vad avser medlemsstaterna.
1. Säger att man inom unionen får ha offentliga monopol, men dessa måste vara icke-diskriminerande och underkastade konkurrenslagarna. 2. Monopolens syften måste vara proportionerliga med konkurrenslagarna 3. Europaparlamentet, ministerrådet eller medlemsländernas parlament eller regeringar har inte ett skvatt med detta att göra. Genom medlemskapet i unionen överlämnar man i stället beslutanderätten i denna fråga till EU-kommissionen.
Syftet med artikel 90 i Romfördraget var inte en fråga om ekonomisk effektivitet, utan grundbulten i det europeiska fredsprojektet, därav utformningen som kommissionsdirektiv. Man ville förhindra att det i Europa skapas autokratiska stater som finner det angeläget att före krig med varandra, och till det ändamålet försöker så skapa en så stark intern struktur att man finner det befogat att gasa ihjäl befolkningselement som man anser inte bidrar till den nationella styrkan.
Vad gäller Apoteket fann EU-domstolen 2005 att det svenska apoteksmonopolet inte var förenligt med nuvarande artikel 106.
januari 6, 2011 den 8:15 e m
Jakob Heidbrink
Bo: Den fullkomligt idiotiskt nedlåtande tonen till trots har du en poäng. Du tycks dock – i likhet med många andra – tro att ord skrivna på ett papper har större verkan än politisk vilja. Så är inte fallet. Flertalet EU-stater bryter på valda punkter mot både fördraget och sekundära rättsregler, och juridiska regler kan ändras efter behag. Frågan är om viljan att betala det politiska priset. Som turerna runt Systembolaget visar, kan ett detaljhandelsmonopol utan vidare utformas på ett sådant sätt att det är förenligt med EU-rätten.
Vi röstar om saken – så enkelt är det. Om vi inte röstar, slår vi varandra i huvudet till dess den starkaste vinner. Juridiken är beroende av att folk i allmänhet och politiker i synnerhet bryr sig om att följa den. Vill man inte det, och är stark nog att leva med konsekvenserna av ett regelbrott, ändrar ingen juridik i världen på någonting över huvud taget.
januari 7, 2011 den 12:09 e m
apa tycka, apa skriva
> Om vi inte röstar, slår vi varandra i
> huvudet till dess den starkaste vinner.
Man kan ju faktiskt tänka sig en tredje variant också, vid sidan av alla-måste-göra-på-samma-sätt och våld-bestämmer, där var och en gör som den vill och tillåter andra att göra som de vill.
Så de som vill ha ett ”monopol” att handla av bildar ett sådant (fast på frivillig basis (det borde ju vara en smal sak om nu privata apotek är så urusla)) och handlar sedan bara av detta (eftersom de inte får tvinga andra att inte handla någon annanstans), medan de som vill ha fri etablering tillåter dem som vill att öppna apotek och sedan handlar där de vill. Så får alla som de vill.
januari 7, 2011 den 12:37 e m
Bo Baldersson
Bäste Dr Heidbrink
Som jag tidigare vid upprepade tillfällen fastslagit, beror min raljanta ton i denna blogg på att Dr Schultz och Dr Heidbrink missbrukar sin doktorsgrad i juridik för att försöka ge trovärdighet i synpunkter på ditten och datten som inte har med juridik att göra, utan är rent politiska ställningstaganden. Företrädelsevis uttalar man sig om saker som man har ytterst begränsad verklig kunskap om, i detta fallet den vetenskapliga disciplinen Industrial Organization (Dr Heidbrink gör en amatörmässig SCP-analys (Structure-Conduct-Performance).
Som jag tidigare skrivit: den som sticker ut näsan får finna sig i att någon finner nöjet i att vrida om densamma.
Men nu till något som Dr Heidbrink kanske borde veta något om. Han gör nämligen gällande följande: ”Som turerna runt Systembolaget visar, kan ett detaljhandelsmonopol utan vidare utformas på ett sådant sätt att det är förenligt med EU-rätten.” Hur vet dr Heidbrink att Systembolaget är förenligt med EU-rätten?
Saken är ju följande.
Landskrona tingsrätt ställe i Franzenmålet tre frågor till EU-domstolen:
1. Är ett lagstadgat monopol sådant som Systembolaget förenligt med artikel 30 i Romfördraget?
2. Strider ett lagstadgat monopol sådant som Systembolaget mot artikel 37 i Romfördraget och, om så är fallet, skall monopolet upphöra eller är en anpassning möjlig?
3. Om ett monopol sådant som Systembolaget skulle anses strida mot artikel 37, föreligger då någon anpassningsperiod eller skulle bolaget ha upplösts eller anpassning ha skett per den 1 januari 1995?”
Domstolen besvarade frågorna på följande sätt:
Under dessa förhållanden skall de två första frågorna besvaras så, att artikel 37 i fördraget inte utgör hinder för sådana nationella bestämmelser om ett statligt detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker och dess funktionssätt som avses i begäran om förhandsavgörande. Däremot utgör artiklarna 30 och 36 i fördraget hinder för nationella bestämmelser varigenom rätten att importera alkoholdrycker är förbehållen aktörer med tillverknings- eller partihandelstillstånd på sådana villkor som föreskrivs i den svenska lagstiftningen.
Den tredje frågan har endast ställts för det fall domstolen skulle anse att artikel 37 utgör hinder för sådana nationella bestämmelser om utformningen av ett statligt detaljhandelsmonopol för alkoholdrycker som avses i begäran om förhandsavgörande. Med hänsyn till hur de två första frågorna har besvarats saknas skäl att besvara denna fråga.
Jag ber läsaren notera att frågan om Systembolaget är förenligt med ovan relaterade artikel 90 i romfördraget har inte sällts. Om detta skriver EU-domstolen i Franzenmålet: ” Det bör här påpekas att det, mot bakgrund av den kompetensfördelning som fastslås i artikel 177 i fördraget avseende förfarandet för förhandsavgöranden, ankommer endast på den nationella domstolen att avgränsa de frågor den avser att hänskjuta till EG-domstolen. EG-domstolen skall inte på begäran av en part i målet vid den nationella domstolen undersöka frågor som den nationella domstolen inte har ställt. Om den nationella domstolen mot bakgrund av hur tvisten utvecklar sig skulle anse det nödvändigt att erhålla ytterligare uppgifter för tolkningen av gemenskapsrätten, ankommer det på den att på nytt inge en begäran om förhandsavgörande till domstolen”
Någon proportionalitetsprövning enligt 90.2 i Romfördraget har alltså EU-domstolen inte gjort, därför att den frågan inte har ställts till domstolen.
Nu är det emellertid så att referenten, generaladvokaten Jacobs, gjorde i sitt förslag till avgörande en sådan proportionalitetsbedömning och kom fram till att Systembolaget inte var förenligt med EU-rätten. Men Jacobs fick alltså uppsträckning av majoriteten av domarna för att ha besvarat en fråga som inte ställts.
Om frågan till äventyrs skulle ställas (jag hade för mig att frågan besvarades i målet Krister Hanner om Apoteket. Där mindes jag fel. Frågan ställdes, men besvarades inte) bör konungariket Sverige kunna visa att monopolet än nödvändigt även om sådana varor som miljöfarliga kemikalier, sprängämnen, vapen, ammunition och narkotiska preparat kan säljas av privata aktörer genom licensieringsförfarande och tillsynsmyndigheter.
Så länge EU-domstolen inte besvarat frågan om Systembolaget är förenligt med artikel 90 i Romfördraget förbehåller jag mig rätten att framhärda i åsikten att det svenska systembolagsmonopolet är olagligt.
januari 7, 2011 den 12:56 e m
Jakob Heidbrink
Bo: Denna blogg utger sig inte för att vara någon vetenskaplig publikation, vilket bland annat utvisas av att flertalet av skribenterna inte har någon forskningsgrad. Poängen är att vi här skall kunna föra en rättspolitisk diskussion, inte att vi skall utbilda allmänheten i juridik. Däremot är det viktigt att skribenterna verkar på insidan av juridiken, för att detta är ett perspektiv somm annars kommer till korta. Men vitsen är alltså att kunna diskutera politik.
Min doktorstitel är alltså irrelevant i sammanhanget och har aldrig heller åberopats av mig. Din ton är alltså fullkomligt missriktad, då du tämligen totalt missuppfattat målet med denna blogg.
januari 7, 2011 den 1:33 e m
Bo Baldersson
Om juridikbloggen
Juridikbloggen låter juridiken tala till punkt. Bland våra författare hittar du flera av Sveriges mest framstående jurister som utifrån sina perspektiv, erfarenheter och kunskaper skriver personligt och insatt från juridikens värld. Bloggen startades av Mårten Schultz, som är docent i civilrätt och drivs av Mårten och Maria Schultz.
Medverkande på Juridikbloggen är:
Jakob Heidbrink är juris doktor och lektor i Jönköping. Jakob är specialiserad inom allmän civilrätt och skrev sin avhandling inom ämnet transporträtt. Jakob driver också en av Sveriges största juridikbloggar på http://www.jheidbrink.wordpress.com.
januari 7, 2011 den 4:27 e m
Jakob Heidbrink
Den uppmärksamma läsaren lägger märke till ordet ”personligt” (alltså inte objektivt eller ens vetenskapligt). Ett omnämnande av min titel är inget åberopande. Men läsaren är normalt inte uppmärksam, har jag lagt märke till.
januari 7, 2011 den 2:57 f m
Nander
Jakob,
Jag är inte SU-studerande, men följer ändå såväl din som Mårtens blogg (och, givetvis den här..). Den här gången har jag inget i sak att tillägga.
Du är otroligt duktig, men tycks ha något behov av att visa det. Den ”idiotiskt nedlåtande tonen” använder du ofta själv (såsom ex. inlägget efter Littorin-affären, där du menade såsom svar till – vill jag minnas- en skribent hos Aftonbladet att det var ”konstigt att han inte förstod” något)
Jakob. Även docenter glömmer att beakta allt. Säkert professorer likaså. Till och med jag själv, ibland 😉 Det är mänskligt. Att du ”räddar upp” situationen genom att hänvisa till något som du inte verkar ha avsett från början sänker trovärdigheten. Du törs ha fel ibland – det är det som ger dig styrkan när du har rätt. Ödmjukhet gör det enklare att diskutera. Då törs också vi studenter kommentera, utan att vara rädda för att ”vi borde ha förstått det”. Det gäller ju förstås den hemlige B.B. likaså 😉
Med önskan om en god fortsättning på det nya året.
januari 7, 2011 den 7:50 f m
Jakob Heidbrink
Nander: Tack – du har förstås rätt. Problemet med just Bo Baldersson är att han närmast alltid har den här tonen. Jag kan leva med att man visar att jag har fel – och försöker uppriktigt erkänna när jag inser att jag gjort fel – men jag tycker att det smått ironiska tilltalet ”Dr Heidbrink” (som på svenska enligt min språkuppfattning osar förakt) plus påståendet att det skulle vara alldeles uppenbart att man inte kan rösta om monopolfrågan (vilket jag inte anser att det är) blir förnedrande. Det är inte första gången att jag utsätts för Bos föraktfulla kommentarer, och jag börjar bli mer än irriterad.
Jag kan dock inse att tålamod är den starkare positionen, och jag skall försöka att lugna mig nästa gång. Bo har som sagt en poäng, även om jag inte anser att den är så stark som han tycks ge sken av.
Tack för både komplimangen och tillrättavisningen från din sida.
januari 7, 2011 den 11:01 f m
Beholder
Det fanns inget som hindra att det startades fler apotek med öppet längre under dagen när det var ett monopol.
januari 7, 2011 den 8:44 e m
profanum_vulgus
Det är alltid tråkigt när jurister lånar sig till ajuridiska politiska argument. Att staten ÄGER något innebär inte att det är en statlig verksamhet. Alltså; att låtsas som att de privata företag som staten äger skulle vara alternativet till den rådande ordningen med flera privata företag är en lögn varje gång en jurist påstår det (eller för den delen en normalt bildad människa).
Hur som helst så är ju inte en avreglering lyckad bara för att man ännu inte märkt av någon prishöjning (vilken ju faktiskt redan är mätbar). Prishöjningarna har vid samtliga tidigare avregleringar dröjt något år.
Den stora bristen är ju att man nu köper läkemedel av folk som inte har en aning om hur läkemedel ska användas. Den stora förändring som märks idag är ju att det säljs mycket mer läkemedel utan att folk har blivit sjukare. Alltså precis det som skulle förhindras genom apoteksmonopolet när det infördes.
Missbruk av smärtstillande var redan tidigare ett av de dyraste missbruken i Sverige, nu när det verkar öka på grund av avregleringen så får vi alla en prisökning på skattesedeln.
En annan sak som ändrats är ungdomars självmordsförsök med receptfria läkemedel, det har mångdubblats sedan avregleringen. Det var helt enkelt inte möjligt för dem att få tag på sådana mängder tabletter förr.
Dessutom undrar jag varför du menar att järnväg, elnät (vägar, telenät?) skulle vara monopolistiska till sin natur? Samtliga dessa områden var ju privata från början och har blivit monopol senare (precis som apotek osv).
januari 7, 2011 den 11:12 e m
Skyddsjak
Ett av de stora problemen lär snart bli ”apoteksdöden” på mindre orter och landsbygden. Sådana platser, där staten tidigare har etablerat verksamhet, inte nödvändigtvis i vinstsyfte, utan för att samhällsnyttan ibland måste prioriteras framför profiten.
Alla apotek idag satsar hårt på de stora marknaderna: städerna. När det statligt ägda apoteket ska försöka konkurrera med den växande konkurrensen blir det på bekostnad av, i vinsthänseende, mindre intressanta platser.
januari 8, 2011 den 6:08 f m
Jakob Heidbrink
PV: vilken verksamhet ät statlig om inte den som staten äger och bedriver? Jag förstår verkligen inte. Monopolstrukturen på infrastrukturmarknader förklaras uppe i inlägget.
Skyddsjak: Just, som sagt, konsolideringen återstår.
januari 8, 2011 den 9:25 f m
profanum_vulgus
Jakob Heidbrink:
Ja precis, den som staten äger och BEDRIVER. Ett privat bolag som staten bara ÄGER är ju ingen statlig verksamhet. Amerikanska staten äger aktier i nästan alla börsnoterade företag i USA, är alla företag i USA statlig verksamhet?
Nej, det påstås bara att det skulle ligga i naturen hos dem. Det är väl samma sak med värktabletter med samma verksamma ämne, mjölk från olika mejerier, bussbolag som kör samma linjer osv.
Dessutom behöver man ju inte lägga två spår längs med varandra bara för att de ska vara privata. Spåret mellan Skövde och Örebro kan ägas av Skövde-Örebro Järnvägar AB, som hyr ut spårtider till andra företag som vill använda dem osv (som det var innan spåren monopoliserades).
januari 8, 2011 den 9:57 f m
Jakob Heidbrink
PV: Men det är inte det jag säger. Det jag säger är att varje TÅGLÄGE, varje SPÄNNINGSNIVÅ, varje KUBIKMETER GAS blockerar infrastrukturen. Två tåg kan inte båda gå från Jönkoping till Nässjö kl 16.01 och i motsats till vägnätet finns heller inga alternativa vägar. För apotek är det inget annat än lönsamheten som förhindrar att två apotek finns i samma hus. Detta är det oundvikliga monopolet på infrastrukturmarknaden
När två operatörer alltså vill ha samma tågläge, kan bara en få det. Detta gäller inte för apotek. Det innebär att den som förvaltar spåren bör vara neutral i förhållande till operatörerna. På apoteksmarknaden finns inte samma problem, och denna kan därför vara mera decentraliserad.
januari 8, 2011 den 10:55 e m
profanum_vulgus
Heidbrink:
Om det behövs två tåg från Jönköping till Nässjö klockan 16:01 så behövs det ju två parallella spårvägar.
Jag fattar inte varför det skulle vara mer oundvikligt med monopol på dessa områden. Den nyliberala tanken om den fria marknadens funktioner måste väl även fungera på dessa områden? Är det inte lönsamt med en extra bana mellan Jönköping och Nässjö så kommer ju ingen bygga en sådan, den som redan har en bana från Jönköping till Nässjö hyr ut sin bana till ett pris som gör det lönsamt att köra tåg på den istället för att bygga en annan osv osv.
Det är ju en ickeskillnad och har heller aldrig varit en fråga när man har förstatligat olika marknader (en statlig verksamhet behöver inte vara mer centraliserad än en privat).
Precis som du skriver så kan inte två apotek få samma läge, precis som tågen, de får helt enkelt konkurrera om saken.
januari 9, 2011 den 6:33 f m
Jakob Heidbrink
PV: Investeringskostnaden för att bygga ytterligare spår är enorm, och givet ett befintligt spår, kommer det aldrig att löna sig att bygga ett konkurrerande spår. Uthyrning är det ju fråga om: den som sitter på spårinnehavet måste dock tvingas att över huvud taget släppa in andra på systemet (tredjepartsaccess) och att inte gynna den egna verksamheten vid konkurrens om tåglägen, om marknaden skall fungera. Allt detta är monopolfenomen.
Investeringskostnaden att öppna ett apotek är däremot i sammanhanget försumbar. Det krävs inte heller att den som redan har ett apotek måste släppa någon annan i lokalen för att konkurrens skall funka. Marknaderna fungerar på fundamentalt olika sätt, regleringsbehoven varierar och konsekvenserna av eventuellt bristfällig reglering kommer inte att bli desamma.
januari 9, 2011 den 9:20 f m
profanum_vulgus
Heidbrink:
Ja den är väl ungefär lika stor som att bygga det första spåret.
Måste IKEA släppa in andra som säljer samma sak och låta dem sälja sina grejer i IKEA-varuhusen?
Det behöver inte vara en aktör som sitter på alla spår.
Det krävs ju inte med tågen heller. Man kan konkurrera genom att köra ett annat spår, bygga ett nytt spår, köra snabbare tåg, ha billigare resor, bättre service osv (fast nu är ju inga företag stora nog att ha råd med tåg intresserade av konkurrens).
Det fungerade väl innan man förstatligade järnvägen?
januari 9, 2011 den 7:49 e m
Jakob Heidbrink
PV: Nu förstår jag inte riktigt vart du vill komma – antingen förklarar jag så in i helvete dåligt vad jag menar, eller så anstränger du dig att missa poängen.
Om någon vill konkurrera med IKEA, är det i princip bara att öppna en möbelbutik. För detta behöver du i grunden inte göra mer än hyra någon lokal för några tusen i månaden.
Finns en tågsträcka mellan Jönköping och Nässjö där tågen åker något så när regelbundet och där till yttermera visso i dagens läge spåret sedan länge är betalt, har du som konkurrent ingen chans. Du skulle behöva bygga nya spår för åtskilliga tiotals, om inte hundra, miljoner och skulle alltså behöva belasta dina kunder med lånekostnaden på biljettpriset för att räkna hem detta så småningom. Du skulle dessutom inte bara kunna lägga spår: antingen måste du köpa upp all mark på vägen frivilligt, eller så måste du expropriera, med den vanliga tidsutdräkten som följd. Vidare behöver du detaljplanbestämmelser med mera. Det är alltså totalt opraktikabelt som någon enskild aktör att konkurrera med den som har ett fungerande spår. Även om den första aktören byggt ett nytt spår, är du som andra på plats i ett liknande läge: du kommer med all sannolikhet inte att få med de kommunala byggnadsnämnderna på att tillåta dig bygga spår, och redan något års kostnad räcker för att den som först var på plats skall vara i en helt annan situation rent finansiellt än du kommer att vara. Skulle dessutom fler än två eller tre vilja försöka sig på järnvägsdrift, skulle förr eller senare platsen ta slut: det finns ingen fysisk möjlighet att bygga hur många spår som helst.
Alltså är det företagsekonomiskt närmast – om än inte helt – en omöjlighet att bygga ett andra spår när ett redan finns, och det är dessutom ett enormt samhällsekonomiskt slöseri. Detsamma gäller INTE för apoteksmarknaden, eftersom du som sagt inte behöver bygga nytt, utan i stort sett vilken butikslokal som helst duger som apotek. Det är inget problem – om det finns tillräckligt många personer i behov av eller med en önskan efter medicin – att smälla upp hundratals apotek i en som samma stad. Det är en fysisk omöjlighet att låta alla bygga spår, helt bortsett från den enorma initiala investeringen.
Med andra ord finns – om det nu är önskvärt att alla som är så hågade skall kunna driva järnvägstrafik, vilket jag anser är fallet – en samhällsekonomisk vinst att tvinga den som har ett fungerande spår att öppna detta för andra, på rimliga villkor. I Sverige råkar det sig så att alla viktiga spår är i statens hand, och alltså har staten tvingat sig själv att släppa upp alla på spåren. I länder där privat trafik finns, innebär regleringen ett kontraheringstvång om tåglägen på rimliga villkor.
Före förstatligandet var järnbanorna i enskilda händer, och dessa utgjorde monopol: man lät inte andra åka på sina spår, och man hade all möjlighet att ta ut vilka priser som helst och sluta avtal av vilket innehåll som helst. I synnerhet i Frankrike och Storbritannien finns en mängd rättsfall från sena 1800-talet som visar det totalt orimliga i situationen.
Spårnätet behöver inte vara statligt, med andra ord, men dess karaktär av de facto-monopol kräver närmast kontraheringstvång för infrastrukturförvaltaren. Problemen på järnvägsmarknaden är därför helt andra än på apoteksmarknaden.
januari 9, 2011 den 1:12 e m
Alex
Bo Baldersson: Det är något som inte tycks stämma med din redogörelse. Dels var det väl Elmer som var generaladvokat i Franzénmålet, dels kan i vart fall inte jag hitta punkten där han talar om art. 90? Den enda proportionalitetsbedömning Elmer gör är väl den som har samband med dåvarande art. 36?
januari 9, 2011 den 4:02 e m
Bo Baldersson
Jag kan endast beklaga att mitt minne om saker som tilldrog sig för halvannat decennium sedan svikit mig. Det var inte Jacobs som var föredragende i Franzen-målet, det var Hanner. Jacobs förekom senare i målet om alkoholreklam.
Nej du kan inte hitta en bedömning i förhållande till art 90, det är poängen.
Hanner gjorde en bedömning av monopolets proportionalitet i förhållande till dess syfte och en sammanvägd helhetsbedömning.
Artiklarna 30, 36 och 37 faller under avsnittet om förbud mot kvantitativa restriktioner eller förhållanden med motsvarande verkan som har att göra med den inre marknadens funktionssätt.
Artikel 90 har att göra med möjligheterna att konkurrera och alla EU-medborgares rätt enligt artikel 8.
Frågor som rör porportionaliteten i rör monopolets syften och möjligheterna att konkurrera hör således till art 90. Hanner diskuterade alltså saker om inte hörde till den inre marknadens funktionssätt. Denna hans argumentation återfinns inte heller i den slutgiltiga domen.
Det var nog egentligen denna rätt som Franzén ville göra gällande när han sålde vin i sin butik. Synd bara att han inte åberopade detta inför domstol.
Men den rätta gången torde vara att först anklaga EU-kommissionen för att inte ha avskaffat systembolagsomonopolet enligt sin skyldighet i artikel 90.3 och sedan eventuellt gå till EU-domstolen.
januari 9, 2011 den 6:36 e m
Alex
Bo: Det skulle verkligen vara intressant att se Hanners resonemang, du har möjligtvis inte någon länk att dela med dig av?
januari 9, 2011 den 8:41 e m
Bo Baldersson
Naj, jag har inte lyckats hitta Hanners förslag, men i stället denna analys som gjorts ganska nyligen:
Klicka för att komma åt J%C3%B6rgen%20Hettne%20080410.pdf
Dokumentet diskuterar bl.a. proportionalitetsfrågan och ger stöd för min uppfattning. Så som Franzenmålet formulerades gör EU-domstolen ingen proportionalitetsbedömning, vilket den skall göra om det är frågan om ett fördragsbrottsmål, vilket det blir om artikel 90 åberopas.
januari 9, 2011 den 8:55 e m
profanum_vulgus
Heidbrink:
Frågan är bara hur du definierar föremålet för konkurrensen. I ena fallet definierar du det som ”att sälja möbler” i det andra så definierar du det som ”att sälja resor med tåg en viss sträcka och en viss tid”. Om du definierar föremålet för konkurrensen lika noggrant i samtliga fall så kommer du att komma till slutsatsen att det skulle vara naturligt med monopol.
Alltså ”att sälja mediciner på viss plats en viss tid med viss personal under visst namn”.
Det du tar upp med omfattning av verksamheten handlar ju bara om storleken (något som apoteksavregleringen kritiserats för eftersom man har en utgift på ca en miljon för att kunna starta även om du redan har ett företag och ett försäljningsställe). Menar du då att inga väldigt omfattande verksamheter ska vara privata, t.ex. färjeresor till Finland eller flygbolag?
Är det inte lönsamt att bygga nya spår så ska man såklart låta bli. Precis som att man ska låta bli att starta apotek om det inte är lönsamt.
januari 9, 2011 den 9:04 e m
Jakob Heidbrink
PV: Jag talar om spårinnehavet som monopol, inte om trafiken i stort. Ett tågläge är en funktion av spåret och en förutsättning för trafik. Hela resonemanget förutsätter att man vill ha flera operatörer som bedriver trafik. Vill man inte det, visar sig monopolets verklighet. Faktum är att det finns folk som vill öppna apotek, man ingen som vill dubblera ett befintligt spår.
Med andra ord kräver på apoteksmarknaden reglering om man vill ha ett monopol, medan järnvägen kräver reglering om man inte vill ha monopol. Det är enligt min mening en högst relevant skillnad.
januari 9, 2011 den 9:22 e m
Bo Baldersson
Med roat intresse följer jag herr Heidbrinks och herr Vulgus resonemang på ljugarbänken.
Det har de ju all rätt till, bloggens syfte är ju att har PERSONLIGA synpunkter på tingens ordning.
Som SAKKUNNIG i dessa frågor skall jag dock slita tvisten.
Vissa marknader är var man kallar ett naturligt monopol; de betjänas naturligen av endast en aktör och den första aktören har därför ett försprång. Detta finner man ofta motiverar rergleringar i form av prisreglering och krav på tillgång för andra aktörer.
För det senare finns sedan ett sekel den s.k. doktrinen om essential facilites. Det var ett tågbolag som ville få tillång till den enda järvägsbron till St Lous i USA, vilket USAs HD ansåg rimligt under vissa förutsättningar.
Doktrinen finns även inom EU-rätten i form av fallet Oscar Bronner. Det var en tidningsutgivare som ville få tillgång till den österrikiska motsvarigheten till pressens morgontjänst. EU-domstolen nekade detta tillträde eftersom det fanns alternativ. Oscar Bronner kunde till exempel dela ut sin tidning med posten.
januari 9, 2011 den 9:44 e m
Jakob Heidbrink
Bo: För en gångs skull tycks vi förvisdo säga samma sak, men jag kan försäkra dig om att jag roas av din upphöjda arrogans på samma sätt som du tycks roas av mina måhända tafatta försök att förklara vad jag menar.
januari 9, 2011 den 9:47 e m
Jakob Heidbrink
Påståendet om sakkunnighet torde för övrigt behöva styrkas med uppgift om sitt äkta namn, istället för anonym kverulans.
januari 9, 2011 den 11:05 e m
profanum_vulgus
Om man är sakkunnig så är det bra om man argumenterar för varför det skulle vara på ett visst sätt, istället för att bara utropa sig till auktoritet och ge slutsatsen.
januari 9, 2011 den 11:04 e m
profanum_vulgus
Heidbrink:
Fast det är ju en påhittad skillnad. Innan staten monopoliserade järnvägen så byggdes det ju järnvägar överallt, så var det i hela den industrialiserade världen på den tiden.
Vill ha och vill ha, det hela bygger på att man tvingar bort den mest effektiva metoden för att bedriva järnvägstrafik för att det ska vara lönsamt för företag att bedriva för konsumenterna sämre järnvägstrafik (teleföretag, elföretag, apotek osv osv). Hade man kvar ett gemensamt drivet icke-vinstgivande SJ så skulle det såklart vara omöjligt för privata företag att ta sig in på marknaden även om de ville.
På samma sätt är det såklart om staten har kvar icke-vinstdrivande apotek som de privata apoteken ska konkurrera med. Men det är en annan fråga än om spårbundenhet skulle innebära en annan natur än t.ex. vägbundenhet eller byggnadsbundehet.
januari 10, 2011 den 7:58 f m
REx
Självklart så har det blivit bättre. Nu kan jag köpa medicin utanför kontorstid utan att behöva köra 18 mil. Och rör det sig om sådant som numera får säljas i vanliga butiker så är det ännu bättre.
Tidigare så fanns det ett enda nattöppet apotek i landet. Nu lär inte vi få något sådant i närheten men med lite tur så kanske de lite större städerna i landet får det och det är ju bra för dem.
januari 10, 2011 den 9:22 f m
profanum_vulgus
REx:
Flyttade de hela tiden det där nattöppna apoteket till sjukhuset närmast mig allteftersom jag flyttade runt i landet?
Jag har ALLTID kunnat få tag i medicin utanför kontorstid utan att behöva åka längre än till närmaste kommunala tätort.
Är det inte lite som den där myten som odlades bland ynglingar under den värsta utförsäljningshysterin att televerket inte tillät att man hade mer än en telefon per hushåll?
januari 11, 2011 den 10:40 f m
REx
Det fanns/finns viss servicefunktion på vissa sjukhus men enligt Apotekets egen webbplats så fanns/finns det bara ett nattöppet apotek.
Jag tittade just nu på Stockholm (00-24), Göteborg (9-22), Malmö (8-22) och Umeå (8-20). Fortfarande så är det bara ett apotek med nattöppet men det finns de som håller öppet ganska sent.
januari 11, 2011 den 10:50 f m
REx
Missade att kommentera. Att bara åka till närmaste kommunala tätort betyder i vissa delar av landet många mil. I mitt fall så räcker det inte med närmaste kommunala tätort eftersom de stänger 17.00 utan jag måste bege mig till nästa kommun vilket är en enkel resa på 8 mil.
januari 11, 2011 den 1:13 e m
profanum_vulgus
Jag sökte på 15-20 orter som döck upp i huvudet och inte en enda saknade apotek öppet till 18:00, det vanligaste var att det fanns öppet till 19:00.
Apoteksgruppen har sina apotek centralt belägna och öppettider normalt till 17:30 – 19:00, i enstaka fall i köpcentra till 20:00.
Apoteket Hjärtat samma sak, men vanligaste stängningstid var 19:00.
Du tror väl inte på allvar att det är de privata apoteken som kommer täcka upp tider och platser med ont om kunder?
januari 11, 2011 den 3:22 e m
REx
Numera så kan man köpa många receptfria läkemedel på bensinstationer, närköp och liknande tills sent på kvällen på många orter. I vissa fall t.o.m. dygnet runt.
januari 11, 2011 den 4:08 e m
profanum_vulgus
Rex:
Men de enda som har ett sådant behov är ju missbrukare och småtjejer som tänker begå självmord.
Det vore väl bra om man kunde köpa skjutvapen, droger, starksprit och sprängmedel på nattöppna bensinmackar också?
januari 12, 2011 den 8:20 f m
REx
Varför tror du det? Det har aldrig slagit dig att folk kan få t.ex. huvudvärk, mensvärk eller bli förkylda utanför kontorstid? När treåringen har feber och inte kan andas p.g.a. nästäppan så kan det vara djävligt trevligt att få tag på febernedsättande värktabletter och nässpray. För trots att man försöker ha det nödvändigaste hemma så kan det behövas vid just det där tillfället då det inte finns till hands. Din verklighet behöver inte nödvändigtvis vara alla andras.
Sedan så anser jag att laglydiga, myndiga och något så när nyktra och opåverkade människor borde få köpa skjutvapen, sprängämnen, starksprit och vissa andra (illegala) droger på bensinstationen. Det kan naturligtvis ställas krav på hur förvaringen sker och att erforderliga tillstånd finns men det finns ingen anledning att begränsa under vilken tid och på vilka dagar dessa produkter säljs.
januari 10, 2011 den 10:46 f m
David
”I slutändan har vi alltså att göra med ideologiska val: liberalisering eller statligt monopol. Eftersom jag inte tror på någon objektivitet vad gäller moraliska och politiska hållningar, kan jag inget annat än att anse att båda hållningarna är lika legitima och att alltså frågan efter liberalisering eller monopol måste besvaras genom omröstning. På 1970-talet vann med avseende på apoteksmarknaden de som tycker att verksamheten bör utgöra ett statligt monopol. På 2000-talet vann de som tycker att marknaden skall i princip vara tillgänglig för alla.”
Legitima utifrån vilket perspektiv? Med risk för att öppna Pandoras ask och ta upp den gamla objektivitetsdebatten igen så måste jag reagera på det här resonemanget. Jag håller med om att apoteksmarknadens liberalisering eller inte bör avgöras genom omröstning. Det gör jag eftersom båda förslagen är juridiskt legitima enligt en moraliskt legitim konstitution, som råkar föreskriva att förslag som inte strider mot konstitution antas genom omröstning i riksdagen. Båda förslagen är också moraliskt legitima. (Frågan om apoteksmonopolets förenlighet med EU-rätten lämnar jag åt juristerna att besvara.)
Men det verkar som att du blandar ihop begreppen. Anta att förslaget är att begå folkmord. Är detta förslag objektivt fel? Nej, säger du, eftersom det inte finns någon objektivitet inom moralen. Jag håller med. Däremot kan det vara fel på många andra sätt. Det kan bygga på felaktiga antaganden om fakta (t.ex. att den grupp som ska folkmördas utgör en världsomspännande konspiration), eller bygga på felslut från premisser till slutsatser. Det intryck jag får från dina ganska korta kommentarer är att det knappt ens är värt att diskutera frågan: vi tar en omröstning och sen blir det bra hur det än blir.
Men en antirealistisk (eller nihilistisk eller subjektivistisk, samma sak) hållning i moralen gör ju inte att vi måste ledas till att överge våra moraliska ståndpunkter: det är inte meningslöst att tycka att saker och ting är rätt och fel bara för att våra åsikter inte har en objektiv grund. Vi MÅSTE nästintill tycka att vissa saker är rätt och fel: vi är människor, vi måste välja hur vi ska leva våra liv.* Du, till exempel, förordar en omröstning, inte ett beslut av en diktator. Det är en hållning om vad som är rätt och fel. På samma sätt förkastar vi ett förslag om folkmord som vidrigt och vansinnigt. Vi vill försöka argumentera med dess förespråkare, och bevisa att de har fel, inte genom att peka på några objektiva skäl, utan genom att försöka hitta gemensamma ståndpunkter som vi kan enas om, och därifrån visa att vår uppfattning stämmer bättre överens med dessa än deras. Under inga omständigheter tänker vi bara sitta och säga ”jaja, ni får väl ha ert folkmord då”. I så fall har vår moraliska argumentation misslyckats, men vi väljer hellre krig än stillatigande acceptans – alltså, bara för att något inte är objektivt fel betyder det inte att vi måste acceptera det.
Den egentliga anledningen till varför en omröstning i apoteksfrågan är det bästa sättet att gå vidare är att båda förslagen är legitima inom ramen för en liberal demokrati. Som liberal förordar jag en avreglering. Men jag betraktar inte ett monopol såsom stridande mot den liberala demokratins kärnvärden (alltså inte bara allmän och lika rösträtt, utan även mänskliga rättigheter och rättsstaten). Och det är väl av det skälet som vi är ense: man kan ha det ena eller det andra, det är ingen ödesfråga. Men att gå direkt dit från tesen om moraliska tesers subjektivitet är att gå för snabbt.
*Detta är inte samma som att tycka att det måste finnas ett rätt och ett fel inom varje fråga. Jag tycker t.ex. inte att homosexualitet är en fråga om rätt och fel, utan att folk bör få göra som de vill. Men den normen, att folk bör göra som de vill, menar jag dock är rätt, i motsats till normer som t.ex. vill förbjuda homosexualitet. Vi undkommer inte normativiteten helt och hållet bara för att vi är toleranta.
januari 10, 2011 den 11:13 f m
Jakob Heidbrink
David: Jag håller helt med om att en nihilistisk uppfattning inte utesluter starka personliga moraliska värderingar. Det är känt sedan senast David Hume. Jag förstår alltså inte riktigt vad det är du protesterar emot. Skulle omröstningen gälla folkmord, skulle jag nog inte vara här i Sverige längre: som invandrare har jag erfarenhet av att byta land och kultur, och jag kan – om jag blir tvungen – göra det igen.
januari 11, 2011 den 1:06 f m
Dan
Hittade inte en referens som styrker ditt tillägg av storbritanien som en oligarki inom apoteks. Kan på rak arm räkna upp 5-6 olika organisationer man kan handla recept belagda läkemedel.
men isåfall så får man i så fall dela på saker som kräver recept samt andra produkter. ibuprufen köper man ju till exempel på ”konsum” för 3kr
asken.
lite lustigt i sammanhanget är att man vill stoppa självmord så man får bara
köpa 2 askar med huvudvärkstabltter…oberoende av om de innehåller 10 tabletter eller 24 tabletter….om man vill köpa fler får man ofta också rådet av personalen att gå ut genom dörren med sina 2 askar…och sedan komma tillbaka
och handla 2 till……osv
turligt nog har de inte samma restriktion på snöre eller öl….
januari 11, 2011 den 6:39 f m
Jakob Heidbrink
Dan: Men fem eller sex organisationer (vilket för övrigt torde vara något annat än detaljhandlare) är väl ett oligopol på en marknad som omfattar 50 miljoner människor? Jag citerade påståendet ur minnet, så jag låter mig övertygas om att jag har fel, men du måste vara lite mera utförlig innan jag gör avbön.
januari 14, 2011 den 12:53 f m
Dan
möligt att det uk har oligarker samt att marknanden inte kan klassas som väl fungerande. inte så viktigt, Den svenska marknaden riskerar ju änu förre akttörer. 5-6 innebär ju att det är möjligt att marknaden har drag oligarki.
det kanske är detta du tänkte på annars:
”Britain’s last bit of government-sanctioned price-fixing was ruled illegal on May 15th, 2001. The Restrictive Practices Court decided that makers of over-the-counter remedies could no longer set minimum retail prices for their products. The Office of Fair Trading (OFT) brought the suit because of big gaps between prices for branded and unbranded drugs. In countries without price-fixing, such as America, prices for equivalent products are lower. Supermarkets such as Asda, Sainsbury and Tesco announced responded immediately by cutting prices by as much as 50% for popular medicines. ”
..vilket inte handlar om olirgarki hos apoteks bolagen utan om oligarki tidigare i leverantlrs kedjan… skulle jag vilja påstå.
februari 8, 2011 den 8:57 f m
Självklart inte lägre priser « Jakob Heidbrink – Meddelanden från juridikens maskinrum
[…] för att dra konkreta slutsatser om hur prisutvecklingen kommer att se ut framöver: som jag skrev här, måste en reform av den dignitet som avmonopoliseringen av apoteksväsendet har få sätta sig […]
februari 8, 2011 den 8:58 f m
Självklart inte lägre priser « Juridikbloggen
[…] för att dra konkreta slutsatser om hur prisutvecklingen kommer att se ut framöver: som jag skrev här, måste en reform av den dignitet som avmonopoliseringen av apoteksväsendet har få sätta sig […]