Katastrofskador har tilldragit sig alltmer uppmärksamhet under senare tid. Ur ett svenskt perspektiv så är det tsunamin som givit upphov till diskussionen, men också – där personskadorna inte var lika omfattande men de ekonomiska skadorna var enorma – effekterna av stormen Gudrun. I ett internationellt perspektiv så har debatten tagit avstamp i olika naturkatastrofer – jordbävningar och epidemier – men kanske främst s.k. ”man made catastrophies” bakom vilket främst terrorattacker som WTC-angreppet gömmer sig.
I vilken mån är det statens ansvar att ta kostnaderna för sådana här katastrofer?
Ur ett rättsligt perspektiv så är utgångspunkten den att staten enbart ska ta kostnaden om det är statens fel. Min uppfattning är att det också är en rimlig utgångspunkt och det särskilt om det finns möjligheter för den enskilda personen att på förhand skydda sig mot risker av det aktuella slaget. Vid resor finns det ofta, t.ex., reseförsäkringar som ersätter merkostnader för det fall oförutsebara händelser tvingar fram alternativa resplaner eller andra kostnader. Varför skall staten betala ersättning till de personer som inte varit tillräckligt förutseende att de tecknat en vanlig reseförsäkring om de skadas utomlands – när den person som själv betalat för sitt skydd inte kan påräkna samma skydd?
Det här kan kanske låta kallhjärtat vid de katastrofala skadorna. I sådana situationer tenderar uppfattningarna att påverkas av omfattningen av skadan: Om en svensk person skadar sig i en surfolycka efter en flodvåg så tycks det vara lättare att lägga en del av ansvaret på den skadelidande om hon inte sett till att ha ett adekvat försäkringsskydd för kostnaderna för vård utomlands. Om däremot 500 svenskar skadas i samma flodvåg så skapas stämningar av att det är ett nationellt problem.
Men det är viktigt att hålla på något slags likabehandlingstanke här. En person som skadas förtjänar inte mer eller mindre insatser på skattebetalarnas bekostnad bara för att hon skadats samtidigt som många andra. När en person avlider efter att hennes lilla båt gått under så drabbas hennes familj och anhöriga med sorg och bestörtning, och det samma gäller om personen avlidit tillsammans med 300 andra personer på ett stort fartyg. Det individuella perspektivet behövs.
Katastrofskador bör behandlas på samma sätt som mindre katastrofala skador. I vissa fall kan staten avkrävas insatser men det bör vara enbart i undantagsfall och i de fall där det inte varit rimligt att avkräva de skadelidande ett förutseende genom tecknande av försäkring, eller ett ansvar för reseföretaget som tagit betalt för att tillhandahålla tjänsten.
Utrikesministerns klargörande om begränsningarna i statens betalningsansvar är rimligt. Och det krävs nog en hel del is i magen för att komma med ett sådant klargörande för situationer som dessa. Då ropen på statens ansvar ofta blir kakafoniska.
3 kommentarer
Comments feed for this article
februari 18, 2010 den 6:50 e m
Björn
Tänkvärt och dessutom rimliga tankar avseende ett ganska hett ämne. Det är viktigt med tydliga riktlinjer i frågor av den här typen, men man får räkna med att eftersom det handlar om extraordinära situationer så är det svårt att på förhand avgöra hur man bör handla. Och vilka skillnader skall göras mellan katastrofer inom landet och utom landet?
februari 23, 2010 den 6:44 e m
Dan
Har inget emot din analys eller effekt av dina resonemang.
Tror att det finns fördelar av att hålla ett klart gränsnitt mellan statens ansvar samt individen i linje med vad du disskuterar.
OM, man nu vill göra något…möjligen så kanske på förslag
att staten kan hjälpa på följande vis:
Utgångspunkten är att direkt i anslutning till en dylik beskriven situationen så kan folk vara utsatta/desperata och således
kanske det finns en förhöjd risk att de blir utsatta för mindre etiska individer/företag som ser en möjlighet att tjäna en slant.
i dessa lägen kanske staten temporärt kan, till fördelatig ränta, låna ut pengar. Eller varför inte vara riktigt kreativa, tillåta folk att använda en del av sin pension i förtid….pensionen är ju ”din” så varför ska du inte få använda den?
När folk väl har kommit hem så har de ju möjlighet att i bästa förmåga
återbetala
-Dan
februari 24, 2010 den 11:55 f m
Jonathan
Jag tycker att det är skrämmande vilket perspektiv som ofta läggs på den här typen av frågor. Hur kan man t.ex. på allvar ställa frågan om huruvida staten är ansvarig för vädret?
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-ersattning-nar-skolor-stangs-1.1050128
[här borde vara en länk till en ännu värre artikel som jag inte hittar nu men som handlade om att man inte har rätt att komma försent till jobbet om det är mycket snö]