EU-domstolen avkunnade igår en dom som behandlar EU-medborgares rätt till sociala förmåner i andra medlemsstater än sina egna (pressmeddelandet finns här). Domen har bäring på den pågående svenska debatten om det sociala fenomen som fått epitetet ”de rumänska tiggarna” och det är därför jag skriver om detta här. Jag skulle sammanfatta domen på följande sätt.
När det gäller sociala förmåner som ska säkra existensminimum och som uteslutande är skattefinansierade, har medlemsstaterna betydande rätt att själva gestalta sina system.
Under de första tre månaderna av sin vistelse kan andra EU-medborgare än landets egna helt uteslutas från de sociala trygghetssystemen (domen, marginalsiffra 70). Under tre månaders tid har alla EU-medborgare rätt att vistas i andra EU-länder, och kan inte avvisas om de inte utgör något hot.
Därefter har EU-medborgare bara rätt att vistas i landet om de har arbete, är egna företagare eller har försörjning som täcker existensminimum. Existensminimum ska de ha själva: eventuella sociala förmåner som landet de vistas i kan tänkas erbjuda, ska inte beaktas. EU-medborgare som inte har förvärvsverksamhet (egen eller som anställd) kan alltså nekas existensminimumsäkrande sociala förmåner och får klara sig själva (marginalsiffra 71 till 78).
Efter fem års uppehåll i det mottagande landet har EU-medborgare rätt till permanent uppehållstillstånd (PUT) och efter det att PUT utfärdats, ska de behandlas precis som landets egna medborgare. EU-medborgare med PUT får alltså inte vägras sociala förmåner.
Stadgan om unionsmedborgarnas grundläggande rättigheter är inte tillämplig på resonemanget, eftersom den endast gäller de områden där EU-rätten är tillämplig och uttryckligen inte ska utvidga EU-rättens tillämpning. Eftersom EU-rätten inte är tillämplig på beviljande av sociala förmåner under de första fem åren av en EU-medborgares vistelse i ett annat EU-land, är stadgan inte tillämplig.
Det kan påpekas att domstolen betonar att avvisning av en EU-medborgare inte får ske med automatik när denna vänder sig till sociala myndigheter, utan att en prövning av utlänningens rätt att vistas i landet ska ske i varje enskilt fall. I detta ligger också det implicita beskedet att EU-medborgare får avvisas efter tre månader om de inte har förvärvsinkomst eller egen försörjning.
Av detta följer att Sverige enligt EU-rätten inte behöver bry sig om andra EU-medborgare än dem som har PUT under de första tre månaderna av deras vistelse. Efter dessa tre månaderna och upp till fem år är rätten till sociala förmåner beroende av att utlänningen förvärvsarbetar eller har egen försörjning: har hen inte det, tvingar inte EU-rätten Sverige att ge sociala förmåner (och torde dessutom ge rätt att avvisa personen i fråga: notera dock att en systematisk kontroll inte får förekomma – inget REVA eller Mos Maiorum här). Efter fem år har EU-utlänningen rätt till PUT, och har hen det, ska hen behandlas som landets egna medborgare. Jag drar slutsatsen att utlänningen, om hen inte har PUT, fortsatt ska behandlas som de som vistats i landet längre än tre månader, men mindre än fem år.
Med andra ord är frågan om hur vi ska hantera bland annat rumänska tiggare och andra EU-medborgare är en fråga för enbart oss själva.
9 kommentarer
Comments feed for this article
november 12, 2014 den 11:00 f m
Krister Thelin
Tack. Tacksam om den avslutande negativa kommentaren om ”systematisk kontroll” kunde utvecklas. Utgår från att därmed avses sk inre utlänningskontroll, vilken polisen är ålagd att utföra. Se härom förslaget till nu gränskontrollag i SOU 2004:110.
mvh
Krister Thelin
november 12, 2014 den 12:31 e m
Jakob Heidbrink
Det hänför sig till artikel 14 i direktiv 2004/38, punkten 2, som i sitt andra stycke anger: ”I särskilda fall då det finns rimliga tvivel på huruvida en unionsmedborgare eller dennes familjemedlemmar uppfyller kraven i artiklarna 7, 12 och 13 får medlemsstaterna kontrollera att dessa krav är uppfyllda. Denna kontroll skall inte genomföras systematiskt.” Någon begränsning till intre eller yttre kontroll ser jag inte i detta, men däremot är alltså systematiska kontroller av alla inresande eller av alla EU-medborgare som uppehåller sig i landet inte tillåtna.
november 13, 2014 den 8:29 f m
Rickard
Klargörande dom på många sätt. Under 3 månader har man rätt att befinna sig i Sverige, även utan egen försörjning.
Dock, säger domen inte mycket om den något mer brännande frågan huruvida man borde reglera möjligheten att samla in pengar på offentliga platser. I debatten hör man ibland att en sådan reglering vore att inskränka den fria rörligheten.
Men eftersom sådana regleringar tycks finnas lite varstans inom EU (och nu Norge, tydligen) kan man väl anta att det är en möjlighet som accepteras av EU-rätten.
Ett offentligt tiggande (särskilt om det bryter mot lokal regel) borde dessutom kunna utgöra ett sådant ”särskilt fall” att medlemsstaten har grund att kontrollera om personerna uppfyller kraven?
november 13, 2014 den 8:41 f m
Jakob Heidbrink
Rickard, under de första tre månaderna har EU-medborgaren förvisso rätt att vistas i landet, men inte att dyka upp på socialkontoret (såvida inte medlemsstaten själv skapar den möjligheten). Jag anser mot bakgrund av domen inte att reglering av tiggeri – som inte torde utgöra det som i EU-rätten menas med ”förvärvsverksamhet” eller ”egen försörjning” – skulle utgöra någon spärr mot den fria rörligheten: det kan man reglera. Avseende din avslutande fråga skulle jag nog säga ”ja”: det är en anledning. Problemet är i så fall att den som kom hit för mindre än tre månader sedan inte kan avvisas. I det fallet återstår bara ändringar av ordningsstadgan, och bollen är tillbaka till det svenska politiska samtalet.
november 13, 2014 den 8:59 f m
Rickard
Delar den analysen. Med tillägget att en objektiv tolkning av gällande ordningslag och den av SKL framtagna ordningsstadgan ger för handen att penninginsamling av den typ som nu vanligen bedrivs endast får ske efter tillståndsprövning.
Möjligen kan med andra tolkningsmetoder komma till andra slut. Dock bör ju inte analogier användas.
november 14, 2014 den 5:16 e m
Johan Tjäder
Jag kan inte förstå på direktivet 2004/58/EG om och när man kan få en ny fri tremånadersperiod. De talas en hel del om personer som är hemma och vänder en kort tid, framför allt när föräldrar tar med sig sina barn som inte får någon skolgång vare sig här eller i hemlandet.
november 15, 2014 den 8:47 f m
Jakob Heidbrink
Johan: det är bortom min horisont också.
december 6, 2014 den 7:05 e m
hp
Du får en ny tremånadersperiod vid varje ny inresa. Kommissionen har tidigare i alla fall drivit linjen att man kan hålla på så i all evighet. Jag är dock av den meningen att vid någon tidpunkt får man anses bosatt i landet och man måste då uppfylla kraven för uppehållsrätt.
mars 20, 2015 den 1:29 e m
Jag fick ett mejl om EU-migranterna i nöd | Rätt och samhälle
[…] Heidbrink har skrivit bra om mål C‑333/13 på Juridikbloggen och jag har skrivit lite mer sammanfattande om detta här på […]