Man ska inte alltid tro på media, i synnerhet när det gäller brottsrapporteringen: sensationslogiken på mediemarknaden och den juridiska okunnigheten är för stora för att man i normalfallet (undantag finns, i synnerhet Oisín Cantwells rapportering i rättssaker, trots våra meningsskiljaktigheter i övrigt) ska kunna lägga tidningsartiklar till grund för ett juridiskt resonemang. Jag har dock sett varianter av denna artikel så ofta att jag tar mig friheten att för stunden förutsätta att rapporteringen är både sann och rättvisande.
I så fall är detta en skandal, och dessutom farligt. Med den argumentation som förs i artikeln – att det inte kan bevisas att avtal inte fanns – förvillar polisen två perspektiv och verkar dessutom ha dålig koll på processens dynamik.
Det är enligt allmänna civilrättsliga regler den som påstår att ett avtal föreligger som måste bevisa att så är fallet. I straffrätten är det lite annorlunda. Avtalet i sig är nämligen i olika straffbestämmelser ett faktum som kan frita från ansvar: endast den som ”olovligen” skadar annans egendom eller som ”olovligen” intränger på annans fastighet, gör sig skyldig till skadegörelse eller olaga intrång (12 kap. 1 § respektive 4 kap. 6 § brottsbalken). Det ser alltså ut som om det vore åklagaren som måste bevisa att avtal inte fanns, och det är det som polisen verkar tro förhindrar lagföring av de personer som här påstås utan giltigt skäl ha förstört en garageuppfart.
Riktigt fullt så enkelt är det dock inte i den processrättsliga dynamiken: vore det så enkelt, skulle aldrig någon fällas för någonting. Åklagaren kan gott och väl nöja sig med att säga att inget tyder på att avtal förelåg och att senast när målsäganden uppmanade de tilltalade att lämna hans fastighet brott började begås: i slutändan måste då domstolen bedöma huruvida avtal fanns eller inte fanns. Det enda sättet att göra det med den beskrivning som framgår av artikeln är att göra en tilltrosbevisning av vittnesutsagor, som mycket väl kan utfalla till den tilltalades nackdel. Tror domstolen i sådan grad på målsäganden att den anser att inte avtal förelåg, är förutsättningen ”olovligen” uppfylld. Därtill kommer att målsägandens utrop: ”försvinn härifrån” rimligen kan och bör tolkas som en hävning av avtalet (obefogad eller ej, men det är då en civilrättslig fråga), varmed också rätten att jobba vidare försvinner. Senast från den tidpunkten har man enligt min mening att göra med olaga intrång och skadegörelse.
Enligt min mening är denna… ja, vad ska man kalla det?… likgiltighet från polisens sida farlig. En stats mest grundläggande uppgift är att bevara freden, vilket medför ett behov av att värna människors rättsliga positioner mot angrepp. När polisen förefaller vara maktlös att ingripa mot ens den här sortens flagranta övergrepp – märk väl, jag tar mig friheten att hålla rapporteringen för sann – underminerar detta rättsstatens legitimitet. Jag har redan hört och hört av folk som åtminstone i debattens hetta sagt sig vara fullt beredda att använda sina jaktbössor till att freda sig själva och sin egendom.
På det här sättet är det bara att vänta på att någon börjar göra det.
– Jakob Heidbrink
11 kommentarer
Comments feed for this article
maj 12, 2015 den 7:58 f m
pappasvenpappasven
Reblogga detta på pappasven och kommenterade:
Naturligtvis borde det vara i ”entreprenörens” intresse och i e´s ansvar att säkerställa att avtal finns . . . även om det kan bli lite omständligt att skriva ibland . . MEN varför inte sätta ett större ansvar på utföraren? Att låta ”pirater” härja rund både IRL och på telefoner borde stoppas eftersom det sker en felanvändning…..
maj 12, 2015 den 9:07 f m
Gunnar Wiktorsson
”En stats mest grundläggande uppgift är att bevara freden, vilket medför ett behov av att värna människors rättsliga positioner mot angrepp.”
Det finns knappast något stöd för den uppfattningen i Regeringsformen. Den svenska statens uppgifter framgår av 1 kap. 2 § RF.
Däremot är det som du säger i den amerikanska konstitutionen: ”…in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity…”
,
maj 12, 2015 den 9:09 f m
Jakob Heidbrink
Det är rätt uppenbart att jag här avser statsfilosofi och inte någon rättsdogmatisk exeges. Din poäng träffar alltså inte mitt resonemang.
maj 12, 2015 den 9:26 f m
Gunnar Wiktorsson
Jo, jag pekar just på att Sverige och USA har olika statsfilosofier. Sverige bygger på folksuveränitetsprincipen och har en samhällsförändring enligt 1 kap. 2 § RF på agendan. Den amerikanska konstitutionen bygger på maktdelning och individens rättigheter. Jämförelsen utfaller inte nödvändigtvis till Sveriges fördel.
maj 12, 2015 den 10:45 f m
Jakob Heidbrink
Statens funktion – i motsats till dess uppgifter – har föga med skrivna konstitutioner att göra.
maj 12, 2015 den 12:37 e m
Gunnar Wiktorsson
Det där måste man förmodligen vara väldigt lärd för att begripa.
maj 12, 2015 den 12:38 e m
Jakob Heidbrink
I så fall är jag för lärd för att begripa vad du klagar på.
maj 12, 2015 den 10:23 f m
Cipo
Jag väntade länge på det som kom först i slutet:
”Därtill kommer att målsägandens utrop: ”försvinn härifrån” rimligen kan och bör tolkas som en hävning av avtalet (obefogad eller ej, men det är då en civilrättslig fråga), varmed också rätten att jobba vidare försvinner. Senast från den tidpunkten har man enligt min mening att göra med olaga intrång och skadegörelse.”
Den uppenbara rätten att förfoga över sin egendom, och det enda som polisen behöver ta ställning till.
maj 12, 2015 den 3:31 e m
Johan Tjäder
”Använda jaktbössan” ja. Nån form av nödvärnsrätt borde väl bli aktuell?
maj 12, 2015 den 9:22 e m
Markus Henriksson
Märkligt att denna nyhet inte fått mer belysning och tagit upp polisens underlåtenhet att agera, hade dom gjort det, agerat, så skulle personen nog inte heller behöva bråka med sitt försäkringsbolag.
maj 23, 2015 den 5:41 e m
Georg Carlde
Vad har försäkringsbolaget bekräftat,rättskyddsförsäkringen borde väl gå att använda till att anlita de rättslärda(advokater ) det torde finnas flera möjligheter.
Om man skriker försvinn härifrån och inte förstår språket, då blir det lite komplicerat att få någon att lämna tomten.
Georg Carlde