Det här blev ett långt inlägg. Jag hoppas det ska vara värt det.
Jag uppmärksammades igår genom Facebook på att ett mål i vilket jag varit med om att ge prövningstillstånd, men inte om att ge dom, nu nått rikspressen: Dagens Nyheter skriver om det idag. Bakgrunden till målet är närmast tragisk och den juridiska bedömningen obekväm: målet illustrerar väl att vi börjar nå gränsen för vad vår familjerätt kan åstadkomma – successive småreformer har undergrävt bygget så till den milda grad att vi nog snart kommer att behöva ta ett större reformgrepp runt det hela.
Bakgrunden är följande. Ett lesbiskt par bestämmer sig för att skaffa barn tillsammans och inseminerar utan den allmänna social- och sjukvårdens hjälp privat med sperma som donerats av den ena kvinnans nära släkting. Inseminationen lyckas och en graviditet följer. Under denna graviditet når en könskorrigering (könsomvandling, förr i tiden) för den kvinna som inte ska bli mamma sitt juridiska mål: hon blir en han i juridikens ögon. Dessutom gifter sig paret. Med andra ord har vi, när barnet väl föds, i juridikens ögon att göra med en man och en kvinna som är gifta och får barn. Med andra ord slår faderskapspresumtionen i 1 kap. 1 § första meningen föräldrabalken till: mannen i paret antas vara barnets far. Någon verklighet frågar ingen efter.
Det går en stund och paret är inte lika förtjust i varandra som det fordom var. Skilsmässa följer och nu börjar det tragiska. Barnet – i praktiken mamman, men i de juridiska fiktionernas värld är det barnen som vänder sig till domstol – för talan mot den man som juridiken antar är hennes far med påståendet att antagandet bevisligen är falskt: den här mannen var ju inte man när barnet avlades och kan därför inte vara hennes far. Hon yrkar upphävande av faderskapspresumtionen.
Konsekvenserna om detta yrkande skulle bifallas är katastrofala för mannen: om han inte är far längre, har han ingen vårdnad om barnet och inte heller någon umgängesrätt – i så fall är han ju bara en släkting vilken som helst till den verkliga pappan. Men vanan under de gångna åren har ju gjort honom till social pappa! Han är ju pappa! Förvisso inte biologiskt, men socialt. Man kan misstänka att mamman ledsnat på pappan så till den milda grad att hon vill helt ha bort honom ur sitt liv. Men hon har tyvärr en stark poäng.
Eftersom i den allmänna debatten åtminstone av en försvarlig del av medborgarna det anses vara viktigt att de juridiska relationerna på familjeområdet stämmer överens med de biologiska, finns nämligen möjligheter att bryta faderskapspresumtionen (jfr 1 kap. 2 § föräldrabalken). Presumtionen är just en presumtion, ett antagande som kan motbevisas. I det här fallet är det inte mycket att bevisa: bevisläget är så klart det rimligen kan bli. Frågan är alltså renodlat rättslig: är det här ett fall där faderskapspresumtionen enligt föräldrabalken kan brytas?
Tingsrätten och hovrättens majoritet fann att så inte var fallet: pappan är pappa är pappa. En skiljaktig ledamot i hovrätten fann att så var fallet. Nu har tydligen fallet överklagats till Högsta domstolen, som slutligen måste ta ställning, antingen genom att inte ge prövningstillstånd och därmed bekräfta de längre instansernas dom eller genom att själv ta ställning i sak.
De centrala bestämmelserna i målet är 1 kap. 6 och 9 §§ föräldrabalken. Av bestämmelserna framgår en diskriminering av lesbiska kvinnor som med tanke på alla turer om olika moderna familjeformer enligt min mening måste anses vara avsiktlig. I 1 kap 6 § föräldrabalken stadgas nämligen att om en man ger samtycke till insemination av en kvinna med vilken han är gift eller sambo, den samtyckande mannen ska betraktas som far. I dessa fall kan alltså faderskapspresumtionen inte brytas. Problemet i det nu aktuella fallet är att den man som (åtminstone ännu så länge) betraktas som far inte var man när han – då hon – gav sitt samtycke till inseminationen: paragrafen är alltså inte tillämplig på honom och skyddar honom inte från att frånkännas sitt faderskap.
Den paragraf som närmast är tillämplig är istället 1 kap. 9 § föräldrabalken, som avser samkönade förhållanden mellan kvinnor. Också här ges en regel om att förälderpresumtionen inte kan brytas, men paragrafens tillämpning är beroende av att kvinnorna anlitat den allmänna sjukvården. Med tanke på att man alltså har en regel som avser förhållanden mellan kvinnor som motsvarar den som gäller mellan man och kvinna, men att det knappast kan ha undgått lagstiftaren att många lesbiska kvinnor inseminerar privat och med hänsyn till att regeln försöker att i imperialistisk anda göra det allmänna till förmyndare för lesbiska kvinnor som vill bli förälder, måste den diskriminering som framgår av dessa regler enligt min mening anses vara avsiktlig. Med andra ord kan enligt min mening den juridiska faderskapspresumtionen brytas och måste den brytas enligt 1 kap. 2 § föräldrabalken. Det tyckte också den skiljaktiga ledamoten i hovrätten, men inte tingsrätten och inte hovrättens majoritet.
Det som tingsrätten och hovrättens majoritet gör, är nu förstås den moraliskt riktiga lösningen, det tycker jag också. Jag kan dock inte komma ifrån – vilket de av hovrättens ledamöter som utgjorde majoriteten vet – att jag tycker att motiveringen som leder till det moraliskt riktiga slutet är krystad. Man måste alltså hoppas att Högsta domstolen nu tar sig an frågan och avgör huruvida domstolarna ska fixa lagen så att den överensstämmer med åtminstone min och några andras moraliska känsla, eller om man låter den diskriminering till vilken den suveräna lagstiftaren gjort sig skyldig bestå, så att den stackars man som nu under några år varit far till en dotter han av allt att döma djupt älskar berövas sitt faderskap. Som framgått, och som jag argumenterat i många andra sammanhang, tycker jag inte att det är domstolarnas uppgift att ingripa i lagstiftning de inte tycker om. Den här diskrimineringen kan starkt förmodas vara avsiktlig, och då har enligt min mening domstolarna inget mandat att sätta sin egen rättvisekänsla före lagstiftarens. Men det må vara som det vill. Det finns nämligen ett annat fundamentalt problem här om vilken jag egentligen vill skriva: den traditionella familjerätten har nått sina gränser.
I en tid då allt fler lever i fördom ovanliga samlevnadsförhållanden, då det allmänna slutat tvinga homosexuella till heterosexuella skenäktenskap, då vi börjat bli så gamla att det ”till dess döden skiljer oss åt” som uppfanns när folk dog vid 30 är en match som allt fler förlorar, blir det allt konstigare att tala om ”mamma, pappa, barn” med den implicita förmodan att mamma och pappa har gemensamma barn: konstellationerna kan verkligen vara vilka som helst. Detta har också lett till att Jonna Sima ropat efter lagstiftning som förenklar livet för ”stjärnfamiljer”. Simas analys är helt riktig, men det krävs nog mer än en reform av föräldrarätten.
Biologin spelar nämligen roll inte bara när det gäller föräldraskapet, utan också när det gäller bland annat arvsrätten. Biologiska barn har rätt till en såkallad laglott efter sina föräldrar, det vill säga till hälften av det de skulle få om den avlidna förälderns egendom delades lika mellan alla dennas biologiska avkommor. Ska vi möjliggöra stjärnfamiljer, måste vi nog avskaffa laglotten, som skulle bli väldigt konstig annars. Det skulle innebära en större frihet att skriva testamente, men hur gör vi när inget testamente finns? Vem ska då få vad?
Och hur blir det i följande fall: A har barn med B. De skiljer sig och A flyttar ihop med C. C blir i praktiken förälder till barnen, men efter tio år flyttar A och C isär och A väljer att åter gifta om sig, denna gång med D. Har barnen då föräldrarna A, B, C och D? Måste då alla fyra komma överens om allt som beträffar barnen (eftersom alla vårdnadshavare måste vara överens vid alla åtgärder avseende barnen), eller har man ett omröstningsförfarande? Kan C kanske frånkännas till föräldraskap när hen och A flyttar isär? Är förälder något man kan vara tillfälligt? Hur länge måste man förresten ha bott ihop för att C ska få rätt att bli förälder? Genast, när A samtycker, eller efter några år? Kan C bli förälder mot A:s eller B:s vilja?
Det här är inga lätta frågor, och fler svåra frågor finns. Kanske borde man omvandla hela familjerätten till någon form av avtalsrätt (jag har skrivit om den tanken här), men vilken bakgrundslagstiftning i stil med köplagen och andra lagar ska vi ha för det fall att parterna inte träffat något avtal? Kan man säga upp ett sådant avtal? Hur då?
Den traditionella familjerätten verkar vara vid vägs ände: äktenskapet och barnalstring hör inte längre ihop, och familjen är inte längre den ekonomiska enhet den en gång varit. Samtidigt finns dock inte ens övertygande konturer för en ny familjerätt, än mindre genomtänkta detaljer. Vi kommer alltså att fortsätta lappa och laga, med interna motsägelser mellan olika bestämmelser som följd.
Stackars de domare som måste fylla i där lagstiftaren utan att stort tänka efter följt en dagspolitisk övertygelse i den allmänna debatten. Det här fallet kommer inte att vara unikt så där värst länge till.
7 kommentarer
Comments feed for this article
augusti 4, 2014 den 11:30 f m
En annan advokat
Först, alltid kul med nya inlägg på Juridikbloggen!
Utan att ha annan info än inlägget har jag dock svårt för din tolkning av 1 kap. 6 §.
”Har insemination utförts på modern med samtycke av en man som var hennes make eller sambo /…/ skall vid tillämpning av 2-5 §§ den som har lämnat samtycket anses som barnets far”
Utifrån ordalydelsen skulle jag vilja hävda att lagen (vad som står i förarbetena är en annan sak och där har jag inte tittat) endast ställer som krav att den person som fastställs vara fader ska vara en man (vid tidpunkten för domstolens beslut). Det finns ju inget tidsmässigt krav på att personen som lämnar samtycke måste vara en man vid inseminationstidpunkten.
I det aktuella fallet borde det alltså räcka med att pappan var sambo med mamman för att faderskapet ska upprätthållas. Å andra sidan blir det med min tolkning bekymmersamt om mannen i ett heterosexuellt inseminerande par blir kvinna under graviditeten… Instämmer alltså till fullo i din uppfattning att nuvarande lagstiftning inte klarar av att hantera alla faktiska familjebildningar.
augusti 4, 2014 den 12:42 e m
Jakob Heidbrink
”Med samtycke av en man” – här har du att göra med en kvinnas samtycke.
augusti 4, 2014 den 3:19 e m
Jakob Heidbrink
Domstolarna argumenterar från samma utgångspunkt som jag, och jag tycker nog att det rent språkligt är rätt tydligt att det är tidpunkten för samtycket som avses, inte tidpunkten för faderskapets fastställelse. Jag kan dock se din poäng: mitt korta svar tidigare var inte menat att vara snäsigt, utan hade att göra med en femårings inte helt obefogade krav på uppmärksamhet.
augusti 4, 2014 den 9:07 e m
En annan advokat
För sakens skull, jag uppfattade inte ditt svar som snäsigt. Sista stycket i mitt förra inlägg syftade främst på ditt klargörandes i ditt blogg-inlägg att det är familjerättens tillkortakommanden som är den centrala i inlägget
Nu när jag ändå skriver – och det gör jag främst för att nå egen insikt i denna fråga – jag köper inte riktigt utgångspunkten att lagstiftaren avsiktligt eftersträvat att diskriminera lesbiska par som låter utföra en ”privat” insemination. Missförstå mig inte, FB är i flera fall diskriminerande på så sätt att den utgår från en heterosexuell norm. Denna bristande utgångspunkt är dock inte lagstiftarens målsättning, utan snarare resultatet av en bristande ambition att uppnå en helt könsneutral FB som även beaktar alla konsekvenser av de ökade möjligheterna till könsbyte. Under dessa premisser anser jag att domstolarna är obehindrade, t o m skyldiga, att göra det moraliskt riktiga. Huruvida det uppnås genom analogi (jag har nu läst domarna och sett att så var fallet i både TR och HovR) eller genom en extensiv språklig tolkning spelar dock mindre roll.
augusti 4, 2014 den 9:31 e m
Jakob Heidbrink
Jag är tydligen mera positivist än vad du är. I vilket fall som helst anser jag att 1 kap. 6 § jfr med 1 kap. 9 § FB är så uppenbart skev att den diskriminering som framgår av jämförelsen i vart fall måste anses vara så vårdslös att den får jämställas med avsikt. Men, som sagt, jag anser ju också att domstolarna gjort det moraliskt riktiga, om än det i mina ögon juridiskt felaktiga (vilket ju på ett sätt också blir moraliskt fel). Fallet illustrerar dock hur som helst – som vi tycks vara eniga – att vi måste ta ett större grepp om familjerätten.
augusti 7, 2014 den 9:59 f m
Christian Eklund (@chris_eklund76)
Ja det må jag säga, är visserligen mer liberal än det möjliga idag, men fallet du beskriver väcker vissa nya spörsmål inför nya troliga och framförallt juridiska familjekonstellationer i framtiden. Särskilt när nu dagspressen och säkerligen morgonsofforna i TV får önska och tycka ett tag 😉 Som du säger är fallet ganska tragiskt liksom inte de mest invecklade rent praktiskt även om lagstiftaren ”redan” här gör livet jobbigt för vissa jurister.
augusti 7, 2014 den 3:10 e m
Christian Eklund (@chris_eklund76)
Under utbildningen på IHH var du den i särklass mest arbetsamma undervisare liksom din hobby du nämnde gällande Praxis från HD. Inte kan du väl låta en gammal amanuens behöva vänta en hel solig augustidag på granskning, du är väl uppkopplad dygnet runt att döma av dina många och intressanta utlägg 😉 Roligt att hitta dig här i alla fall.
Med vänlig hälsning,
Christian