Jag är republikan. Jag är republikan till den milda grad att jag är medlem i Republikanska föreningen. Samtidigt undviker jag gärna diskussioner om huruvida vi skall ha republik eller bör fortsätta med att ha en monarki. Diskussionen är så enormt fruktlös: lika fruktlös ungefär som diskussioner mellan ateister och gudstroende. Jag misstänker dock att vi på något konstigt sätt talar förbi varandra och att diskussionen skulle kunna vara långt mera givande om vi var eniga om vilken fråga vi diskuterar.
Martin Loughlins briljanta och mästerliga Foundations of Public Law får mig tro att vi faktiskt skulle kunna uppnå enighet i vad det är vi diskuterar. Jag skall alltså här försöka att formulera frågan på ett sådant sätt att det är klart varför åtminstone jag anser att vi bör ha republik. Jag hoppas dels att många republikaner kan känna igen sig i problemformuleringen, dels att många monarkister kan känna igen frågan och framföra förnuftiga svar.
Frågan om monarki eller republik är en fråga om legitimitet. Frågan är vilken legitimitet vi menar, och där tror jag det centrala missförståndet ligger. Den offentliga rättens legitimitet kan nämligen analytiskt uppdelas i två olika sorters legitimitet. Dels har vi frågan om regeringsmaktens legitimitet: varför är det legitimt att regeringen utöver makt över medborgarna? Dels har vi dock också frågan om själva statens legitimitet: varför är det legitimt att det finns en inom folkrätten suverän enhet som kallas Sverige, vars makt utövas av en regering? Medan alltså de två sakerna hänger ihop, är de olika. Regeringen och den offentliga förvaltningen utövar den makt som är Sveriges; detta måste ske på ett legitimt sätt. Frågan är dock också varifrån staten Sveriges makt kommer, vad som gör dess makt (sådan den är) legitim.
Nu är det så att i Sverige båda former av legitimitet delvis har sin ideologiska grund i demokratin (hur man nu förstår detta luddiga begrepp). Staten Sverige anses legitim för att den är uttryck för svenska folkets implicita eller explicita solidaritet med varandra och dess identifiering med det territorium som utgör Sverige. Den regeringsmakt som utövas i Sverige är legitim eftersom de ämbeten som förvaltar regeringsmakten tillsätts genom demokratiska val. (Notera att den legitimitet som uppbär staten Sverige är långt mera metafysisk och kvasireligiös än den legitimitet som uppbär regeringsmakten i Sverige.) När alltså monarkister och republikaner tvistar om huruvida Sverige kan betecknas som demokratiskt givet att vi har ett monarkiskt statsskick är det viktigt att klargöra huruvida vi talar om den demokrati som legitimerar staten Sverige eller den demokrati som legitimerar regeringsmakten. Det sker dock sällan.
På republikanernas klagan att Sverige inte är demokratiskt svarar nämligen monarkister ofta att kungen ju inte har någon politisk makt. Eftersom republikanerna själva inte är säkra på vad de pratar om, hänvisar de då gärna till den informella makt som kungen har, vilket förstås är ett rätt hopplöst argument, på samma sätt kan hänvisas till Wallenbergarnas informella makt för att avskaffa stiftelser och bolag som juridisk form. Varken det ena eller det andra kommer att fungera: informell makt kan sällan avskaffas genom förändringar i formell juridik.
Jag tror dock att republikanernas poäng egentligen är en annan. Problemet för republikanerna är inte att regeringsmakten i Sverige inte skulle vara demokratiskt legitimerad – det är den – utan att själva staten Sverige inte är enbart demokratiskt legitimerad. I själva verket har vi för republikaner irriterande rester av monarkisk legitimitet kvar. Att staten delvis är monarkiskt legitimerad innebär att monarkens person åtminstone delvis är källan och ursprunget för själva statens suveränitet och makt (jämför Republikanska föreningens kampanjbild hur en statschef utses här i landet).
Här tror jag att republikanerna har ett argument som inte är helt enkelt att bemöta för monarkisterna, även om den monarkiska principen numera inte längre är helt ensam rådande som legitimerande princip för staten. Den monarkiska principen uttrycks i att monarken står över lagarna (jämför 5 kap. regeringsformen): detta kan bara förklaras med en kvarvarande rest av föreställningen att monarken är själva källan till lagarnas legitimitet och alltså står över lagarna. Även de särskilda högmålsbrott som framgår av 18 kap. brottsbalken (och som för närvarande diskuteras i juristkretsar) kan bara förklaras genom att monarken anses vara själva personifieringen av Sverige. Båda innebär att folket, medborgarna, i själva verket inte är den legitima källan för lagarnas bindande kraft och att folket inte är suveränen. Sverige och dess legitimitet som en fokus för politisk makt har med monarkin som system sitt ursprung i monarken och dess blodslinje, inte i folkets sammanslutning.
Denna monarkiska princip krockar alltså skarpt med den legitimitet som härleds från folket och dess frivilliga sammanslutning. Drastiskt uttryckt är vi medborgare när det gäller att utse den regering som utövar den statliga makten, men undersåtar när det gäller frågan var den makt som regeringen utövar har sitt ursprung.
Det kanske är ”osvenskt” eller till och med ”icke-nordiskt” att ställa en politisk och juridisk fråga på det principiella sätt som jag gör här. Jag tror dock att frågan, ställd så här principiellt, kanske kan diskuteras på ett något mera givande sätt än som sker för närvarande. Frågan är mycket fundamentalt huruvida vi vill helt igenom vara medborgare eller om vi tycker att det är ok att vara medborgare i den dagliga politiska processen, men att i sista förlängningen förbli undersåtar.
Och nu ser jag fram emot svaret från monarkisternas sida.
29 kommentarer
Comments feed for this article
november 30, 2012 den 2:48 e m
Björn W
Det som komplicerar är ju att frågan har ytterligare en axel – skillnaden mellan hur en ‘ny’ stat som organiseras från scratch bör byggas upp jämfört med vilka förändringar som är värda att göra i en relativt välfungerande stat.
Jag tror t.ex. att väldigt få skulle tycka att nuvarande system med (och gränser för) kommuner och landsting är ett idealt system. Likväl kan man ha inställningen att det skapar för stora problem att göra om systemet från grunden idag.
På samma sätt förhåller jag mig till monarkin. Jag är negativ till monarki som princip, men har en stark preferens för konstitutionell status quo i det avseendet eftersom monarkin inte egentligen leder till några direkta problem idag.
november 30, 2012 den 2:54 e m
Jakob Heidbrink
Björn: Bra svar, men är inte svaret oerhört konservativt? Hela svaret vilar ju egentligen på ”die normative Kraft des Faktischen” (det faktiskas normativa kraft). Jag tror inte heller på revolutioner, men med den inställning som du företräder verkar det ju som att man aldrig bör ändra i konstitutionen såvida inte smärtan är närmast outhärdlig?
november 30, 2012 den 3:12 e m
Björn W
Jakob: Nja, såvida inte smärtan är stor, skulle jag säga. Så länge kungahuset håller sig på mattan, inordnar sig under demokratiskt fattade beslut och rent allmänt beter sig vettigt i politiskt hänseende är jag beredd att överse med anakronismen i äftligt ämbete.
Hade inte torekovskompromissen kommit till stånd hade det varit en annan sak.
Över huvud taget tror jag att en viss konservatism är bra när det gäller frågan om hur ett land styrs. Vid alla förändringar är det lätt att olika intressenter ser just sina intressen som naturliga och goda. Om det är för lätt att göra förändringar är det lockande att genomföra förändringar som gynnar en själv (jfr gerrymandering, förändringar i vallagar etc).
Därför tror jag det är lämpligt att man inte gör den typen av stora konstitutionella förändringar utan en väldigt bred politisk enighet om alternativet.
november 30, 2012 den 3:30 e m
Jakob Heidbrink
Hmmm, de missbruksmöjligheter du nämner ligger i och för sig i Sverige samtliga på nivån vanlig lag och är därför ändå möjliga. De har inte med statsskicket att göra.
Jag undrar om inte din argumentativa katt biter sig själv i svansen. Dels är ju frågan huruvida man vid frånvaro av just bred politisk enighet bör behålla det vedertagna bara för att det är det vedertagna: i så fall skulle ju en politisk minoritet åtnjuta ett skydd i ganska fundamentalt hänseende som går långt utöver skyddet mot att bli illa behandlad – en minoritet skulle effektivt få en vetorätt, vilket jag ställer mig något frågande till. Dels utgör väl debatten för närvarande just ett försök från republikanskt håll att få en bred enighet om sitt program: även om man godkänner ditt krav, måste det ju vara tillåtet att ifrågasätta det traditionella i syfte att få ihop en bred majoritet för en förändring. Om man inte kan diskutera saken (vilket åtminstone ibland vissa monarkister tycks säga, men jag anklagar inte dig för det), måste förändringen på något underligt sätt komma spontant, vilket ju knappast är troligt att den gör.
november 30, 2012 den 3:46 e m
Björn W
Jakob: jag tycker att diskussionen är högst legitim, och håller som sagt med om att monarki är principiellt felaktigt. Jag har bara inte blivit övertygad (än?) om att problemen med att vi har monarki med en maktlös monark är tillräckligt stora för att vara beredd att ändra statsskick, med de risker och potentiella problem detta medför.
november 30, 2012 den 3:59 e m
Jakob Heidbrink
Ok, då är vi på samma bana. Som sagt, om du pratar om ”problem” misstänker jag att du anspelar på den legitimitet som ligger i regeringsmakten, och där har vi helt enkelt inget problem – regeringsmakten är fullt demokratisk. Jag störs dock ideologiskt och principiellt av att vara undersåte och av att den lagstiftande makten härflyter från monarken som därför står över lagarna. Det är nog det senare som den republikanska argumentationen i grunden handlar om.
november 30, 2012 den 4:15 e m
JonnyJ
Sverige är sekulariserat kristet och därmed ett fåtal troende?
Monarkin har, enligt tidningsundersökningar, traditionellt flertalet försvarare/anhängare.
Demokratins högborg Grekland avskaffade monarkin så sent som 1973 och benämns numer demokratisk republik.
Monarkierna Danmark, Norge och Sverige hävdar med emfas demokratin och allas likaberättigande; bara inte när det gäller kungafamiljerna (där föds man till ämbetena).
Ca 1000 år efter ”självutnämnda” konungars egenmäktighet har vår kung funnit för gott att godkänna lyftandet av en man av folket till att av nåder få gifta sig med konungens och drottningens dotter samt betros med innehav av titeln prins; prins Daniel som tiger still.
Och detta drar vi oss för att debattera?
Vadå demokrati?
november 30, 2012 den 4:18 e m
Jakob Heidbrink
Jonny: Jag kan inte påstå att jag förstår vad du försöker säga. Dels tycks du göra just det misstag som jag påtalar, att du nämligen blandar ihop frågan om regeringsmaktens legitimitet med frågan om statens legitimitet. Dels förstår jag faktiskt inte om du argumenterar för republik eller monarki.
november 30, 2012 den 4:33 e m
Johan Tjäder
Det enda som är speciellt med statschefens åtalsimmunitet är att den är oninskränkt. Men riksföreståndaren, riksdagsledamöter, statsråd och domarna i de högsta domstolarna har också viss åtalsimmunitet som hör till det statliga ämbetet.
Jag vet inte om man kan skilja staten från regeringsmakten. I folkrättsliga sammanhang brukar man ju säga att stater kännetecknas av att det finns ett folk, ett territorium och en regering som har kontroll över territoriet. Då är det väl detta som ger legitimitet åt staten? I vart fall brukar man inte behöva ta hänsyn till hur regeringsmakten är konstruerad.
Och följdaktligen, om regeringsmakten är demokratiskt legitim så blir staten det också.
All makt i Sverige utgår från folket, och den ordning vi har för statschefen måste anses vara demokratiskt beslutad i det att folkets valda ombud har haft gott om tid och möjligheter att göra en förändring. Vi har dessutom valt parlamentarismen som modell för att konstruera regeringsmakten. Det betyder att det bara ska finnas en institution som är utsedd av folket. Med den ordningen kan det inte vara uppseendeväckande att statschefen inte är vald av folket.
På samma sätt måste arvsprincipen också vara demokratiskt legitimerad, eftersom riksdagen har haft flera möjligheter att ändra i SO. Man får ju komma ihåg att statsministern kan sitta med demokratisk legitimitet så länge han inte får en absolut majoritet emot sig i riksdagen. Faktiskt behöver inte en enda riksdagsledamot stå bakom statsministern. Om det kan vara demokratiskt legitimt så borde det inte heller vara problem att statschefen tillsätts enligt de föreskrifter riksdagen meddelat.
Själv tycker jag att man kan se det så att statschefsämbetet är outsourcat till huset Bernadotte
november 30, 2012 den 5:22 e m
Jakob Heidbrink
Johan: Jag är inte säker på att detta håller. Staten måste nog ha en legitimitet utöver de nämnda kriterierna. Om Katalonien skulle förklara sig självständigt, är frågan om någon skulle erkänna området som en stat – legitimiteten ligger i staten Spanien, inte i territoriet Katalonien. Den begreppsliga svårigheten ligger i att folket både förutsätter en stat (hur skall du kunna vara svensk utan att Sverige finns?) och är en konstitutiv av staten (Sverige finns för att det finns personer som identifierar sig som svenskar). Dessutom är frågan hur en regering blir regering om det inte finns en stat i vilken den kan vara regering? Jag tror alltså att distinktionen mellan stat och regeringsmakt visst går att upprätthålla.
Dina övriga argument är beroende av att distinktionen kollapsar. Gör den inte det, går de förbi poängen.
december 3, 2012 den 8:32 f m
Johan Tjäder
Men kriteriet att det ska finnas ett folk menar man att det ska bo någon i det territorium man vill utropa som en stat. Men folket som bor där behöver inte uppfatta sig som en enad nation. Se t.ex. Belgien, eller Ryssland.
Om Katalonien skulle förklara sig självständigt så kan man säga att de väl uppfyller de två första kriterierna om man med territorium menar det som i dag är den spanska regionen Katalonien. Vad som händer då är att regeringen i Madrid ställs inför samma val som den svenska regeringen 1905. Man kan antingen ta strid för att upprätthålla sin överhöghet över området – eller göra upp om en separation – förmodligen genom diplomatiska förhandlingar och en konvention mellan de två staterna.
december 3, 2012 den 8:47 f m
Jakob Heidbrink
Men då kommer du tillbaka till grundproblemet. Lite överdrivet kan man säga att Belgien inte har några belgare, då wallner och flamländare hatar varandra. Med andra ord kan folket inte utgöra grunden för staten Belgiens legitimitet (som i detta fall nog mera ligger i historien och därmed den katolska religionen: just eftersom religionen upphört att vara identitetsstiftande, har Belgien sådana legitimitetsproblem). Detsamma gäller Somalia: det sägs vara en stat, men jag ser varken folk eller regering – varifrån hämtar Somalia sin legitimitet?
december 3, 2012 den 11:24 f m
Johan Tjäder
Även om Belgien kan sägas vara två nationer i en stat så finns det ändå ett territorium som vi uppfattar som Belgien, som inte är folktomt och det finns ännu så länge bara en regering. Men staten Belgien legitimitet skulle försvinna om de två stora folkgrupperna där skulle ta sig före att utse varsin regering. Då blev det antingen krig eller statsdelning. Antingen överlever Belgien som stat eller så gör den det inte.
Och det är inget konstigt att statsbildningar upphör. Det har vi ju sett förut. Sovjetunionen, Jugoslavien och Östtyskland är väl några talande exempel. Och Somalia kan man ju inte längre räkna som en stat. Man får nog räkna med en omfattande balkanisering där, på tal om Jugoslavien.
I vilket fall, vilket väl var min poäng, kan man inte tala om en stat om det inte finns en regering.
december 3, 2012 den 11:33 f m
Jakob Heidbrink
Mot vilket jag ställer det faktum att Somalia uppfattas som en stat som invaderats av Etiopien. Tydligen finns stater utan regering. Men du kanske talar i normativa, snarare än deskriptiva, termer?
december 3, 2012 den 3:55 e m
Johan Tjäder
Men Somalia har ju i pratiken inte varit en stat de senaste 20 åren. Och har man accepterat Somalia som en stat i internationella sammanhang då har man bortsett från att den regering som man i så fall upprätthåller diplomatiska relationer med inte har haft kontroll över hela landet.
december 3, 2012 den 4:00 e m
Jakob Heidbrink
Men nu börjar du bli cirkulär: du applicerar din definition av stat ”i praktiken”, vilket inte bevisar någonting. Det faktum att man upprätthåller relationer med en regering utan land bevisar väl heller ingenting? Däremot var man mäkta upprörd när Etiopien inte respekterade Somalias gränser. Med andra ord tycks mig finnas ett land utan att man kräver någon regering som har kontroll över territoriet eller ens ett folk som identifierar sig med territoriet.
december 3, 2012 den 4:46 e m
Johan Tjäder
Men om nu urprungsfrågan är: ”varför är det legitimt att det finns en inom folkrätten suverän enhet som kallas” [Somalia] så måste ju svaret bli att det har det inte alls varit legitimt sedan åtminstone 1995 när FN-insatsen. Och de internationella insatser som vidtagits för att återetablera staten Somalia har ju inte varit riktade mot någon befintlig statsbildning, utan man har vänt sig direkt till stamledare och andra lokala företrädare.
Men territoriet och befolkningen försvann ju inte, så i någon mening är det väl kanske rimligt att i vardagstal tala om landet Somalia, även om statbildningen ”Somaliska demokratiska republiken” ju faktiskt har upphört.
december 3, 2012 den 5:02 e m
Jakob Heidbrink
Men vem säger att staten har upphört? Annan än du, förstås. Är det Sveriges officiella linje att något som heter Somalia inte finns? Kan du i så fall länka till den informationen?
december 4, 2012 den 11:44 f m
Johan Tjäder
Sverige erkänner inte somaliska pass.utfärdade eller förlängda efter 31 januari 1991
UD beskriver att landets författning upphört att gälla 1991. Där menar jag att man gott kan säga att Somaliska demokratiska republiken upphörde att finnas till.
I den här FN-rapporten beskrivs hur stamhövdingar och lokala ledare samlats 1999-2000 för att etablera en ny författning och regering. Här finns helt enkelt ingen stat som man kan arbeta med. Den måste rekonstrueras.
Under hela denna period har det förekommit andra försök till statsbildningar, t.ex. Somaliland (norra Somalia). Inga av dessa har dock vunnit internationellt erkännande.
Först nu under hösten 2012 har övergångsregeringen lämnat över till en ny permanent regering för förbundsrepubliken Somalia. Nu kan man säga att staten Somalia finns igen.
Men nej, officiellt kommer man aldrig att erkänna att det under en period inte fanns någon somalisk stat. Det skulle ju vara det samma som att efterskänka alla skulder som den tidigare statsbildningen hade på sig. Och det går ju förstås inte.
december 4, 2012 den 12:06 e m
Jakob Heidbrink
Men det intressanta i allt detta är att förvisso regeringsmakten ifrågasätts, men inte staten. Det innebär att självaste staten Somalia existerade och existerar oavsett gestaltningen av de politiska maktförhållandena inom denna stat. Amerikanernas och etiopiernas ingripande i Somalia var folkrättsliga händelser: detta förutsätter – då endast stater är folkrättsliga subjekt – att staten Somalia existerade utan regering.
Jag tror helt enkelt att vi lever med en större myticism avseende staten och dess grundläggande existens än en reduktion av staten till regeringsmakten låter oss inse. Detta gäller i synnerhet eftersom den nya regeringen utan omsvep kunde folkrättsligt göra anspråk på samma territorium som den tidigare regeringen, utan att avbräcket däremellan skulle ha spelat någon roll. I Somalias fall tror jag inte heller att denna stats skulder (som i absoluta tal nog inte är så stora) spelade någon roll, utan det var endast det faktum att själva territoriet och den idé som är förknippad med detta – idén om staten – har sitt eget liv.
För att återkoppla till Sverige: idén om Sverige har inte enbart sin rot i folksuveräniteten, utan också i den monarkiska principen. Paradoxen härvidlag blir att vi både är medborgare och undersåtar. Republikanernas problem med detta är att vi gärna vill upphöra vara undersåtar.
december 4, 2012 den 11:32 e m
Johan Tjäder
Jag noterar bara att det gick bra för Ryssland att efterträda Sovjetunionen i alla tillämpliga internationella sammanhang trots att det inte kan råda någon tvekan om att det inte var samma statsbildning. Man fick ju till och med ta Sovjetunionens plats i FN:s säkerhetsråd. Sålunda bör den nya Förbundsrepubliken Somalia kunna inta samma folkrättsliga status som Somaliska demokratiska republiken hade till 1991, utan att man för den skull kan säga att staten existerat hela tiden.
Men detta sagt kan jag lämna Somalia därhän.
Ordet stat har många betydelser. I Svenska akademiens ordbok finns tre olika ord ”stat” varav den tredje i sin femte betydelse och första variant beskrivs enligt följande:
om en för fortbestånd (oberoende av individernas växling) organiserad sammanslutning av människor styrda medelst en speciell samhällsapparat av en egen överhet (regenten l. regeringen) o. levande under en egen (inom sammanslutningen utbildad) överindividuell rättsordning som samtliga medlemmar av kollektivet är underkastade o. som vid behov hävdas med tvångsmakt;
äv. om sådant kollektiv med inbegrepp av bestämt avgränsat territorium där det uppehåller sig o. inom vars gränser ifrågavarande rättsordning oinskränkt gäller, o. som bildar en politisk o. folkrättslig enhet med relationer utåt till politiska osv. enheter av samma slag (särsk. liktydigt med: rike l. land);
äv. om en organiserad sammanslutning av stater (i sistnämnda bet.) som utåt fungerar o. gäller ss. en politisk osv. enhet;
Jag vet inte hur mycket SAOB ska tas för en rättskälla i detta sammanhang, men jag tycker ändå denna skrivning är ännu ett tecken på att regeringsmakten, eller i vart fall en rättsordning inom vilken regeringsmakt kan utövas, är sammanlänkad med staten.
Så vi alla som bor i Sverige, vi är underkastade en och samma svenska rättsordning som förvaltas av en enda regering som är beredd att försvara denna rättsordning med våld om så krävs. Det är inte rättsordningens utformning som ger den svenska staten legitimitet. Utan det är det faktum att den finns.
november 30, 2012 den 5:15 e m
Johan Tisell
Litet friare funderingar än vanligt;
Först är det så att man föds i ett land och har små möjligheter att byta land, redan det är tveksamt. Andra djur på vår planet rör sig utan hänsyn till nationsgränser.
Regeringens legitimitet kan kraftigt ifrågasättas. Jag anser att vi har en demokrati som är ett pöbelvälde. En liten majoritet (t.ex. 50,1 %) kan lata sig och beskatta en stor minoritet (49,9 %). Vari ligger legitimiteten i det?
För 100 år sedan eller mer röstade man i proportion till ekonomisk styrka och i förlängningen i relation till hur mycket skatt man betalade. Den principen finns i aktiebolag, golfklubbar (lika insats), bostadsrättsföreningar med mer.
Då den stora majoriteten av de politiska besluten är att förbruka (andras) pengar borde rösträtten kopplas till ekonomiskt bidrag.
Andra beslut, som att kriminalisera sexköp, väjningsregler i trafiken och liknande kan dock beslutas enligt principen en man (som är synonym med människa så man slipper de jobbiga -person orden) en röst.
S regeringsmakt under decennier grundades i mycket på att de gav pengar till barn, gamla, sjuka och arbetslösa som i sig kunde utgöra en majoritet eller näst intill en majoritet.
Med dessa funderingar framstår frågan om monarki kontra republik futtig.
november 30, 2012 den 5:24 e m
Jakob Heidbrink
Johan: Demokrati är ett ruttet system, vars enda fördel är att det är mindre ruttet än alla de andra system som vi historiskt har provat, sade Churchill. Demokratibegreppet är undflyende (jag själv håller mig med ett mycket avskalat demokratibegrepp: http://www.fbf.fi/ikaros/arkiv/2011-4/411_heidbrink.pdf) och förtjänar sin egen diskussion. Du må tycka att den diskussion som jag vill föra här är fjuttig, och det kanske den är, men det är nu den diskussion som jag vill föra. Byt alltså inte ämne.
november 30, 2012 den 5:52 e m
Johan Tisell
Jag menade inte att byta ämne, möjligen utvidga det litet. Du öppnade för legitimiteten för regeringen. Läste din artikel som jag sett förut och håller i allt väsentligt med. Du skriver också att alla demokratier måste begränsa kretsen av röstberättigade. På samma sätt som monarken är beskuren kan man begränsa kretsen av röstberättigade som du skriver. I USA får väl inte fångar rösta t.ex.
Att då inte låta en körkortslös rösta om trafikregler eller en inkomstlös om förbrukning av medel är väl en del av detta.
Dock, du skall få behålla ämnet.
Självklart borde vi utan revolution kunna fasa ut monarkin, kanske med vald monark som mellansteg.
Då jag inte är statsvetare och uppvuxen i skuggan av Torekov undrar jag vad man ens skall ha en statschef till. Talman och statsminisiter kanske räcker?
december 1, 2012 den 12:55 e m
Beholder
Varför är det alltid dom ”lata” som beskattar en minoritet? oftast är det faktiskt de som har det ganska bra som röstar fram makthavare som försöker bevara det rådande systemet. Ett system de rika tjänar enorma summor pengar på.
november 30, 2012 den 6:57 e m
Bo
Svaret på frågan om demokratisk legitimitet är enkelt. Det finns möjligheter att inom ramen för det demokratiska systemet föreslå ett annat statskick och lägga fram det för riksdagen. Nu har man inte gjort det därför att partierna vet att det vore politiskt självmord.
Jag kan inte komma på något exempel på att ett land gått över från monarki till republik utan att det skett under våldsamma former: revolution krig eller inbördeskrig.. Det faktum att Sverige har monarkin kvar visar att det under de senaste 200 åren funnits ett politiskt förhållningssätt som gjort att man kunnat lösa interna tvistigheter under fredliga former och hållit sig undan krigen på kontinenten..
Därför kan vi vara stolta över den svenska monarkin, även om det teoretiskt kanske finns bättre lösningar.
december 5, 2012 den 8:53 e m
Cesteten
Helt sant. Egentligen ännu enklare: vi har monarki för att en överväldigande del av folket vill ha det så. Kan det bli legitimare?
december 2, 2012 den 12:58 f m
Jeje
Jag tycker att Björn W framfört ytterst adekvata skäl till varför det inte är läge att avskaffa vår monarki.
Ett ytterligare argument kan vara att vårt kungahus är ett värdefullt ”museiföremål” som bör bevaras av samma skäl som nationalmuseet. Med det synsättet kan man emellertid ifrågasätta att både kungen och kronprinsessan gift sig med vanliga o-kungliga människor. Det är som att blanda ihop moderna museet och nationalmuseet.
december 4, 2012 den 5:20 e m
Johan Tisell
Och därför skulle den kognatiska tronföljden fått bestå, som kungen ville!