Inför tingsrättens prövning i det s.k. Expressenmålet – där ett antal medarbetare på tidningen Expressen åtalats för vapenbrott efter att ha köpt ett vapen på svarta marknaden – mobiliserades en mäktig mediearmé. Måltavlan var framför allt  åklagaren. Löjligt, dumt och okunnigt, framhöll chefredaktörer och journalister om åtalet. När nu den självklara domen fallit hade jag gissat att dessa kritiker skulle ta ett djupt andetag och fundera över sitt missriktade klander tidigare. Men icke. Man dundrar på som aldrig förr.

En skandal säger Sydsvenskans chefredaktör. Journalistförbundets boss köttar oförtrutet på med sin egen uppsåtslära, den där det finns ett journalistiskt uppsåtsbegrepp som ska ersätta det traditionella. Och Aftonbladets ledarredaktion fortsätter på den inslagna utilitaristiska linjen: Bara vissa brott borde beivras, inte de som begås av journalister.

Det kan noteras att i princip ingen av rättsväsendets belackare anför några mer konkreta rättsliga argument för varför domstolen skulle ha friat i målet. Det finns en mängd åsikter, värderingar och indignation. Och det helt absurda argumentet att andra journalister tidigare gjort liknande saker utan att åtalas. Det är som när min dotter olovligen tar godis ur skåpet och pekar på sin systers karamellkladdiga nävar och säger: ”Men titta hon då!”

Det finns däremot väldigt litet precis argumentation för hur domstolen mer specifikt borde ha resonerat för att ha kommit till ett annat slut. Det finns trots allt sådana argument. Några av dessa tas upp av Suzanne Wennberg i ett utlåtande i målet, som ifrågasätter att innehav ska anses ha skett. Möjligen kan ett krystat argument om social adekvans anföras (men då får man banne mig vara generös i sin syn på denna ansvarsfrihetsgrund). I kritiken finns emellertid inte några sådana argument. Där finns bara den rättmätigas indignation.

Här är mitt förslag till er journalister, pampar och direktörer som nu uttrycker ert ogillande över Malmö tingsrätts välskrivna och pedagogiska dom. Om ni verkligen, handen på hjärtat, vill att journalister ska kunna begå vapenbrott om det sker i ett journalistiskt syfte: Skriv till lagstiftaren och begär att grundlagen görs om så att nästa journalist som lämnar över några skrynkliga sedlar till en kriminell i utbyte mot en Glock undgår ansvar. Tänk dock på att ett sådant undantag kommer att gälla inte bara för Expressen, utan också för tidningar som företräder extremistiska intressen. Kanske vill ni därvid fundera på riskerna med en sådan reglering.

Men innan ni skriver till lagstiftaren föreslår jag att ni skriver ett brev till åklagaren som ni misstänkliggjort och häcklat så mycket. Och be om ursäkt. För att ni hade fel, och han hade rätt.

*

Debattartikel i Aftonbladet.