Två moderater har motionerat om att frågan om valdatorer skall utredas och regeringen ställer sig positivt till detta, rapporterar Svenska dagbladet. Utred, för all del, säger jag, så länge ni kommer fram till att detta ofog inte skall införas i Sverige.

Jag har inga problem med datorer eller modern teknik. Det är inte det som är problemet. Mitt problem är att vi aldrig, aldrig kan veta vad som finns på insidan av en burk. En omröstningsdator måste programmeras, och den programmeras centralt av ett fåtal personer. Omröstningsdatorer produceras av ett fåtal företag i världen. Med andra ord lägger vi vår demokratis välmående i händerna på ett mycket begränsat antal personer som inte har någon som helst anledning att bry sig just om den svenska demokratin. Skulle dessa personer av någon anledning – maktbegär, korruption, you name it – programmera sitt lilla valprogram på ett sätt som garanterar att något visst parti inte kommer över en viss procentsats av rösterna eller att något parti alltid kommer in i riksdagen, kommer vi inte ens att märka det.

Datorer är maskiner som manipulerar data. Det är liksom deras funktion. När det rör sig om valdata, skall dessa inte manipuleras. Låt bli att låta datorer sköta val.

”Men man kan ju också manipulera traditionella val”, säger kanske någon. Visst, men tänk på vilken omgång det blir. Den som vill manipulera ett traditionellt val, måste ha lokala medhjälpare som låter valurnor försvinna, som lägger extra sedlar i lådan eller som låter sedlar försvinna. Istället för att, som med datorer, behöva få några få personer centralt på sin sida, måste man ha en stor organisation. Traditionellt valfusk lämnar också spår efter sig i form av sedlar på vift; det gör inte datorer. Traditionellt valfusk upptäcks så gott som alltid; jag förstår inte hur vi skall kunna upptäcka valfusk som genomförts med hjälp av datorer.

Och jag är inte ensam, utan folk som utan tvekan förstår sig på datorer i mycket större utsträckning än jag är också emot att låta datorer sköta val. Den nederländska organisationen Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet (vi litar inte på omröstningsdatorer) skriver på engelska, den tyska Chaos Computer Club på tyska mot valdatorer. Dessa organisationer befolkas av människor som i sin vardag arbetar med datorer professionellt, och som vet varför de är emot omröstningsdatorer. Den som kan tyska och känner för att på ett rätt roligt och spännande sätt introduceras till ämnet, rekommenderas boken Ein König für Deutschland, som bygger på mycket gedigna journalistiska efterforskningar.

Kort och gott: håll tassarna borta från omröstningsdatorer!

******

Uppdatering: Även svenska experter manar till försiktighet. Jag fortsätter att mana till avståndstagande.