Advokat Charlotte Johansson, delägare på advokatbyrån Vinge, gav mig i början av Juristprogrammet ett råd: ”Bete dig som att du aldrig har hört talas om något glastak, så kommer det att gå alldeles utmärkt.” Dessa ord lever jag efter.

På torsdag kommer jag och advokat Kristina Lidehorn, chefsjurist på TV4, att diskutera ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Hur ska vi jämna ut fördelningen av män och kvinnor på höga poster inom juridiken?

Kristina, som tidigare bland annat arbetat på advokatbyrån Setterwalls, är en person jag känner stor respekt för. Utöver sitt yrke är hon bland annat mentor i Adastra-projektet som syftar till att hjälpa kvinnliga juriststudenter.

Jag har dock aldrig känt att jag behöver någon hjälp för att jag är kvinna. På grund av att jag är en förvirrad 25-åring, absolut, på grund av mitt kön, aldrig. Jag har aldrig personligen märkt av någon strukturell diskriminering i samhället och jag har inte upplevt att min måttstock har längre mellan centimeterstrecken än vad mina manliga vänners måttstockar har. Vi värderas lika.

Jag upplever ofta debatten kring jämställdhetsfrågor som något nattsvart. Av den anledningen försöker jag ständigt lyfta fram otroligt framgångsrika kvinnliga jurister i mitt jobb. I somras hade jag till exempel den stora förmånen att få träffa min förebild advokat Maria Tufvesson Shuck, delägare på Mannheimer Swartling och ansvarig för byråns kontor i New York. Hon verkade inte heller märka av något glastak.

Ett antagande om att alla tycker att det är jobbigt och svårt att vara kvinna är inte sant. Men i och med att det är den bild som förmedlas till studenter och nyblivna jurister är det den bild som folk köper.

Att lägga över ansvaret för sitt eget liv och sin egen framgång i någon annans händer, samhällets händer, är ett stort misstag. ”Om jag inte lyckas är det på grund av det patriarkala förtrycket”. Sant i vissa fall men biiiig mistake att anta som livsfilosofi.

Jag var förra veckan och lyssnade på en föreläsning med Jens Tillqvist, Managing Partner på Cederquist. Han satte verkligen pricken över i:et. Han menade att jämställdhetsarbetet nått ganska långt på advokatbyråer men att kvinnans roll i hemmet ibland inte har förändrats sedan 1700-talet.

Jens var dock väldigt noga med att påpeka att han inte ville lägga ansvaret för förändring på individen. Men det vill jag. Jag tror att kvinnor ibland har en skruvad kvinnosyn. Varför måste vi vara så duktiga hela tiden? Varför måste vi se asbra ut samtidigt som vi jobbar 14 timmar om dygnet? Varför måste vi vara delägare samtidigt som vi är baka-bullar-mammor?

Titta på universiteten. Den typiska juriststudenten på Stockholms universitet är en ung, snygg supertrevlig tjej med trendiga kläder och ett schysst extrajobb på en advokatbyrå. Hon har bra betyg, är social, tränar, reser, har ett förhållande och så vidare och så vidare. Jag blir alldeles matt av att bara tänka på alla måsten denna livsstil medför.

Nyckeln till förändring för kvinnliga jurister ligger i synen på oss själva och hur vi ser på vår situation. Tänk att inget kan stoppa dig och inget kommer att stå i din väg. Tänk att du är diskriminerad och du kommer med största sannolikhet uppleva att du är diskriminerad. Dessutom måste vi acceptera att vi inte kan göra allt, vi måste välja.

Mina vänner driver ofta med mig för att jag aldrig går till frisören. Men på riktigt, jag hinner inte! Om jag får ett par timmar över från jobb, plugg och andra åtaganden, inte fan ägnar jag dem åt att fixa håret. Jag kollapsar hemma i soffan, äter popcorn och kollar på Paradise Hotel. Jag inser mina begränsningar. Jag kan inte både jobba som ett djur och dessutom alltid ha välformade lockar utan utväxt. Det får bli uppsatt hår.

Det finns många orättvisor Sverige som vi måste komma till rätta med. Att olika lön ges för lika arbete är ett skämt. Gör om gör rätt! Men det är viktigt att komma ihåg att Sverige också är ett land där det går att leva jämställt. Jag gör det. Jag har aldrig känt mig som en andra sortens medborgare.

Frida Bogenkrans

Skribent och krönikör för Dagens Juridik

frida.bogenkrans@dagensjuridik.se

Är du yrkesverksam jurist/juridikstuderande och kvinna? Det finns fortfarande ett fåtal platser åhörarplatser kvar till debatten som äger rum på torsdag den 21:a oktober på Stacken i Stockholm. Maila Linda Frivik, marknadschef på Blendow Group, för att få Ditt namn uppskrivet på gästlistan linda.frivik@blendow.se Vänligen observera att anmälan är obligatorisk.

Annonser