Tack Mårten Schultz som så fint välkomnat mig till bloggen. Jag är otroligt glad över att få publicera utvalda texter på Juridikbloggen i ett sällskap av skarpsinniga och kompetenta jurister.

Dessutom vill jag säga att det är jätteroligt att det brutit ut diskussioner kring mitt medverkande redan innan jag ens hunnit börja blogga!

https://juridikbloggen.wordpress.com/2010/09/16/ny-medarbetare-till-juridikbloggen-frida-bogenkrans/

Jag heter alltså Frida Bogenkrans. Jag är Jur.stud. (eller en så kallad Jur. n00b) och läser för närvarande sjunde terminen på Juristprogrammet på Stockholms universitet.

En bloggläsare undrade skämtsamt om jag föredrog duplo eller trehjuling, troligtvis med anspelning på att jag är Jur. stud. och ja, helt enkelt inte vet ett skit, än. Uttalandet drog igång en genusdebatt som jag följde på avstånd. Jag undviker gärna genus eftersom det lätt gör mig lite deppig. Jag ska i alla fall strax besvara leksaksfrågan.

Bloggläsarnas inlägg är absolut inte första gången som jag tagit emot kommentarer kring mitt skrivande. När jag skriver krönikor för Dagens Juridik är det snarare regel än undantag att någon vänlig själ tar sig några minuter för att skriva ett mail till mig och berätta för mig om hur lite jag vet och hur obetydlig jag är. För visst är det lite så vi juriststudenter betraktas? Vi kan inget, förstår inget, vet inget.

Jag uppfattar det ibland som att juridiken är unik bland alla vetenskapliga grenar. Vad är grejen med att vissa inte verkar inse att det är hos de unga som framtiden ligger? Vad är grejen med att man inte får ha en åsikt grundad i juridiska argument innan man blivit professor? Sedan står lärarna där och undrar varför ingen vågar öppna käften under lektionstid.

Jag har redan nu lärt mig att inte imponeras av titlar. Jag har träffat fantastiskt kompetenta juriststudenter och idiotiska delägare. Oftast blir jag givetvis otroligt imponerad av och jag antar att det är överflödigt att jag påpekar att Sverige kryllar av fantastiska och inspirerande jurister. Men ibland är det för mig en gåta hur vissa människor lyckats nå den framgång de gjort.

För mig handlar det juridiska arbetet om så mycket mer än kunskap. En bra jurist är kreativ, passionerad och extremt socialt kompetent. För mig personligen handlar juridik också om rättspatos, något jag ibland känner mig ganska ensam om på Juristprogrammet.

Men, vad kan jag då bidra med? Vad kommer jag att skriva om? Ingen aning! Det ger sig med tiden antar jag. Jag vet bara att jag har ett otroligt viktigt perspektiv inom juridiken som behöver representeras. Jag vet att det jag skriver kan tusentals juriststudenter över hela landet relatera till.

Nu, bara så att det inte råder några fler tvivel kring den här frågan. Jag skulle välja en trehjuling anyday före en duplosats. Motiveringen? Jag är både otålig och sjukt klumpig, född utan finmotorik. Går in i väggar, välter overheadapparaten i klassrummet, tappar saker. Tre hjul känns som ett tryggt alternativ. Byggsatser kräver tålamod.

Slutligen vill jag tacka läsarna för det engagemang ni visar bloggen! Fortsätt kommentera!

Frida Bogenkrans, skribent och krönikör på Dagens Juridik

Annonser