Så har då ämnet kamphundar kommit på tapeten igen. I alla år har missbrukare och kriminella haft ilskna hundar som försvar och för att ge ett farligt intryck. Det är en viktig del av den kriminella identiteten att anses som farlig och kunna få svensson att ta omvägar. En kamphund är då en viktig signal om vem man är, i paritet med att köra en fet Harley eller att ha tjocka guldkedjor.

Hundvännernas reaktion är alltid densamma: Det finns inga onda hundar, bara dåliga hundägare. Det är fler som blir bitna av taxar än av Pitbullar.

Dessa argument kan bemötas med enkla motargument: Visst är det husses fel om en kamphund utan koppel löper amok på en lekpark, men vi kan i ett modernt humanistiskt samhälle inte förbjuda vissa människor att finnas, däremot kan vi förbjuda vissa hundar att finnas. Samma resonemang som vi har för skjutvapen, sprängämnen och narkotika alltså: vi förhindrar en farlig användning genom att förbjuda verktyget, inte människan.

När det kommer till djur finns redan bestämmelser om vem som får äga eller hålla bengaliska tigrar, vargar och andra farliga djur, så en lag om förbud att äga vissa hundraser skulle inte vara något konstigt i vårt rättssystem, men tydligen finns det en mental spärr mot att förbjuda hundar som varit våra husdjur i tusentals år. Jag förstår att hundägare reagerar mot ett förbud och övergångsfasen blir problematisk; Att avliva alla hundar av de aktuella raserna skulle vara ett övergrepp mot ägarna, men låt då alternativet vara att de befintliga hundarna kastreras. En kastrerad hund är mycket snällare och pålitligare och någon avel skall ju ändå inte ske.

Som jag förstår lagen och dess tillämpning kan farliga hundar omhändertas även idag, men först efter en individuell prövning av hunden. Denna prövning av hunden görs då hunden redan visat aggressivitet ute i samhället och proceduren förefaller relativt omständlig. Att det inte fungerar så bra syns i vilken park som helst och i statistiken.

Man får köpa luftpistoler, Ipren och kinapuffar över disk medan kulsprutor, heroin och sprängdeg är omgärdat av restriktioner. På samma sätt borde vissa hundraser behandlas. En tax kan också bitas men den är inte livsfarlig för en vuxen människa så som en Amstaff kan vara.

Annonser