Johan Pehrsson, Folkpartiets rättspolitiska talesman, som tidigare utmärkt sig för sin hårdare tag-inställning och för att han vill fortsätta bestraffa ungdomar efter att de avtjänat sitt straff, har nu lackat till. Det är Lagrådet som får smaka på Pehrssons vrede.

Bakgrunden är ett märkligt lagförslag om att polisen vid misstanke om drogpåverkan skall få drogtesta barn utan deras föräldrars vetskap. Barn, alltså. Utan att informera deras föräldrar. Pehrsson skriver naturligtvis om fjortonåringar när han går loss på Lagrådet, för att få förslaget att verka mindre obehagligt. Men det gäller även för mindre barn.

Lagrådet var föga förvånande skeptiskt till förslaget. Det gillar inte Pehrsson. Pehrsson kontrar med att fullständigt såga Lagrådets granskning.”Lagrådets yttrande är ett sammelsurium i politisk argumentation/retorik och bidrar knappast till något annat än att alla vi som menar att Sverige egentligen borde ha en författningsdomstol tappar i argument. Det framstår som om Lagrådet helst av allt skulle vilja avkriminalisera eget bruk. Jag känner inte till dessa aktuella domares historia, men det vore intressant att gräva i hur de agerade på 70- och 80-talet när detta debatterades och vi senare kriminaliserade eget bruk av narkotika.”

Gärna maktdelning, men bara om granskarna tycker som jag. Notera också tonfallet: Indignerat, nedlåtande och så avslutar Pehrsson med att misstänkliggöra de enskilda personerna i Lagrådet för vad de gjort tidigare. Låt mig vara tydlig. Folkpartiets ledande företrädare för rättspolitiken bemöter Lagrådets kritik med direkta personangrepp.

Det här är så jävla ofräscht att man blir alldeles matt.

En sak blir dock allt tydligare. Behovet av en domstolsmotvikt till politikerna framstår med sådana här utspel som större än någonsin.