Johan Pehrsson, Folkpartiets rättspolitiska talesman, som tidigare utmärkt sig för sin hårdare tag-inställning och för att han vill fortsätta bestraffa ungdomar efter att de avtjänat sitt straff, har nu lackat till. Det är Lagrådet som får smaka på Pehrssons vrede.
Bakgrunden är ett märkligt lagförslag om att polisen vid misstanke om drogpåverkan skall få drogtesta barn utan deras föräldrars vetskap. Barn, alltså. Utan att informera deras föräldrar. Pehrsson skriver naturligtvis om fjortonåringar när han går loss på Lagrådet, för att få förslaget att verka mindre obehagligt. Men det gäller även för mindre barn.
Lagrådet var föga förvånande skeptiskt till förslaget. Det gillar inte Pehrsson. Pehrsson kontrar med att fullständigt såga Lagrådets granskning.”Lagrådets yttrande är ett sammelsurium i politisk argumentation/retorik och bidrar knappast till något annat än att alla vi som menar att Sverige egentligen borde ha en författningsdomstol tappar i argument. Det framstår som om Lagrådet helst av allt skulle vilja avkriminalisera eget bruk. Jag känner inte till dessa aktuella domares historia, men det vore intressant att gräva i hur de agerade på 70- och 80-talet när detta debatterades och vi senare kriminaliserade eget bruk av narkotika.”
Gärna maktdelning, men bara om granskarna tycker som jag. Notera också tonfallet: Indignerat, nedlåtande och så avslutar Pehrsson med att misstänkliggöra de enskilda personerna i Lagrådet för vad de gjort tidigare. Låt mig vara tydlig. Folkpartiets ledande företrädare för rättspolitiken bemöter Lagrådets kritik med direkta personangrepp.
Det här är så jävla ofräscht att man blir alldeles matt.
En sak blir dock allt tydligare. Behovet av en domstolsmotvikt till politikerna framstår med sådana här utspel som större än någonsin.
15 kommentarer
Comments feed for this article
mars 9, 2010 den 12:32 e m
Goodwin Strawman
Johan Person (FP) tappade uppenbarligen totalt fattningen och gick bortom anständighetens gränser.
Men ”sågar” han verkligen Lagrådet? Det är väl det han i sak misslyckas med, om han ens försökte göra det sakligt.
Däremot skjuter Person sig själv i foten och tappar trovärdighet.
mars 9, 2010 den 12:37 e m
Ola Berg
Alla barn med ADHD-medicin som kommer att testa positivt, och ingen förälder där som kan hålla huvudet kallt och upplysa polisen…
mars 9, 2010 den 12:45 e m
Claes Martinson
Jag vill inte försvara denne Johan Pehrsson eller hans argumentation, men om man bortser från den och försöker få ut något konstruktivt av temat; kan man då kanske göra reflektionen att det kanske finns ett relevant intresse av att veta mer om det han efterfrågar? I en del andra länder går det såvitt jag förstår att bilda sig en uppfattning om motsvarande ämbetsmäns uppfattningar i sådana frågor, innan de tillsätts osv. Jag förespråkar ingen linje i den frågan, men den kan kanske diskuteras?
mars 9, 2010 den 1:00 e m
profanum_vulgus
hahaha, det är nästan så dumt som bara en politiker kan uttrycka sig. Lagrådet gör inte som jag säger och då kommer säkert inte en författningsdomstol göra det heller varför vi kanske inte ska ha en sådan.
mars 9, 2010 den 2:46 e m
Mårten Schultz
Claes: Du menar att vi generellt bör intressera oss mer för Lagrådsledamöternas personlighet och historia? Det ligger något i det!
mars 9, 2010 den 2:50 e m
jheidbrink
Claes och Mårten: Bör vi inte generellt intressera oss för alla domares personlighet och historia, helt enkelt eftersom juridiken inte är objektiv? Lagrådet är väl i så fall bara toppen av ett isberg.
mars 9, 2010 den 3:21 e m
Claes Martinson
Jag menade egentligen bara att det inte är helt befängt att tänka sig system där det råder mer öppenhet kring vissa juridiska beslutsfattares uppfattningar. Det går att anföra demokratiska skäl och maktfördelning för detta. Systemen runt om i världen ser ju olika ut på dessa punkter. Som bekant förhandsgranskas vissa domare i USA i dessa avseenden, inför tillsättningar och genom valprocesser.
Jag driver dock ingen linje här. Det finns förstås fördelar och nackdelar med olika alternativ. Det intresse Johan Pehrsson pekar på må vara illa uttryckt, rent av mycket illa, men det är inte helt apart, om man lyfter frågan till en principiell nivå och blickar utöver landets gränser.
(Att jag själv brukar ange domares namn när jag refererar till rättsfall har främst att göra med att jag ser en liten poäng i att ständigt understryka att det är domare som dömer och skriver domskälen, inte domstolarna. Inte heller det är särskilt märkligt om man ser till en del exempel i utlandet.)
mars 9, 2010 den 6:07 e m
Folkpartistiskt bottennapp « Upphovsträtan
[…] ett inlägg av Mårten Schultz på Juridikbloggen) Posted by Tor M Filed in Personlig integritet Tags: betongliberalism, författningsdomstol, […]
mars 9, 2010 den 7:01 e m
viktualiebroder
Alla dessa förslag till övervakning och generella åtgärder är slag i luften, och förvärrar i själva verket problematiken med att förtroendet mellan människor, speciellt mellan dem som inte känner varandra, eroderas.
Impuniteten när det gäller minderåriga förövare är ett problem, men det beror på att beivrandet av minderårigas brott kommunaliserats och lagts över på kommunernas socialtjänst, som därmed hamnat på dubbla stolar. Och resultatet blir en impunitet de facto. I kombination med generella övervakningsåtgärder, som rentav drabbar först och främst de laglydiga, sänder detta fel signaler, speciellt eftersom det sänder dessa signaler till unga, formbara människor, och bidrar till att Trust-nivån i samhället sjunker.
Och kommunaliseringen driver utvecklingen mot övervakningssamhället.
http://wp.me/pHz2L-bi
mars 9, 2010 den 7:18 e m
Feuervogel
”Att denna oro inte är obefogad framgår av den debatt som nu förs med anledning av ett polisiärt hot om urinkontroll av en bloggare som filmade ett
polisingripande i Stockholms tunnelbana.”
(från Lagrådets yttrande).
Spännande sätt att belägga en uppgift. I övrigt kan man bara hålla med Lagrådet, Mårten, m.fl. Regeringen tycks ha en osund tendens att vilja lagstifta för symbolvärdets skull.
mars 9, 2010 den 7:30 e m
Johan Pehrsson och domarna « Komplexa analyser
[…] också Mårten Schultz vars inlägg uppmärksamade mig på Pehrssons […]
mars 10, 2010 den 12:07 e m
Lars_Erick, liberal rebell
En hel del intressant här, både i inlägget i sig och i kommentarerna.
Min kommentar är lite lång, så läs den gärna på min blogg:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/nej-johan-pehrson-far-mothugg.html
Intressant att hr Pehrson får mothugg även från partifolk.
mars 10, 2010 den 1:24 e m
David Ekstrand
Det här påminner mig om Berlusconis attityd att ”domarna håller inte med mig eftersom de är politiserade, och de är politiserade eftersom de inte håller med mig, och därför behöver jag inte lyssna på dem”. Jag är själv medlem i FP men det är såna här dagar som jag undrar varför jag fortfarande är med.
mars 11, 2010 den 9:19 f m
Dennis Nilsson
Hur Johan Pehrsson kan kalla sig ”liberal” är oförståeligt. Att uttrycka brunskjorteideal är inte ett dugg liberalt.
Folkpartiets ledning bör omgående verka för att Johan Pehrsson får den lediga tjänsten som minister i Korpilombolo.
mars 11, 2010 den 3:44 e m
Lars_Erick, liberal rebell
Vad har de i Korpilombolo gjort för ont för att drabbas Johan P????
Läs detta:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-och-straff-eller-att-aterfora.html